Det finns en bättre möjlighet att lagföra bort gängens fixare och möjliggörare, enligt kriminologen Manne Gerell. Arkivbild.
Det finns en bättre möjlighet att lagföra bort gängens fixare och möjliggörare, enligt kriminologen Manne Gerell. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminolog: Gängens fixare lättare att komma åt

En nyckel i kampen mot gängen är att komma åt de 680 möjliggörare och specialister som polisen presenterade i sin kartläggning, enligt kriminologen Manne Gerell. Kommer man åt dem blir det svårare för kriminella att tjäna pengar som de sedan omsätter till makt, säger han.


En ny kartläggningen från polisen visar i detalj upp olika roller i den organiserade brottsligheten med tusentals ledargestalter, mellanchefer, fotsoldater och de med starka kopplingar till gängen.

Minst till antalet var de så kallade möjliggörarna och specialisterna, 680 stycken totalt. Just dessa borde vara enklare att sätta fast för polisen, anser Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet.

— Jag tycker att det är intressant att man bryter ut dem som en egen kategori. De är väldigt viktiga trots att de har en annan roll för de ger kriminella möjligheten att interagera med den legala världen genom att till exempel göra svarta pengar till vita.

"Saknas fokus på nyrekrytering"

Polisen nämner revisorer och penningtvättare som exempel på vilka dessa möjliggörare kan vara men även fifflande advokater och personer som bistår med andra logistiktjänster kan ingå i gruppen, enligt Manne Gerell.

— Det är personer som kanske inte ser sig själva som kriminella och har en legal identitet.

De senaste åren av skärpta straff, fler poliser och fler verktyg till polisen borde underlätta arbetet med att ta fast personer i den här gruppen.

— Det finns nog större möjlighet att lagföra bort det här problemet jämfört med nyrekryteringen som behöver mycket mer förebyggande arbete, säger Manne Gerell.

Både den nuvarande och den tidigare regeringen har lagt stort fokus vid att skärpa straff, ge polisen fler verktyg samt att öka antalet poliser.

— Mycket av det har varit nödvändigt och bra men det saknas ett lika stort fokus på nyrekryteringen och hur man ska bryta den. Här behövs mer på den förebyggande sidan, säger Manne Gerell.

Barnsiffrorna underskattade

Polisens kartläggning visade också att minst 1 700 barn under 18 år är aktivt gängkriminella i Sverige och lägger man där till barn med kopplingar till gängen ligger siffran på 5 400.

— Jag tror att barnsiffrorna är underskattningar. Det finns en stor svårighet för polisen att ha koll på de yngre som inte är lika starkt insyltade i nätverken. Men det kan gå så otroligt snabbt, på bara några månader eller mindre kan man dras in, säger Manne Gerell.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Washington tog sista slutspelsplatsen

Landskrona: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Mindre detonation på Östergatan", skriver polisen på sin hemsida.

Milei slutar resa med reguljärflyg

1 timme sedan
Argentinas president Javier Milei kommer inte längre att resa med reguljärflyg, meddelar regeringen på tisdagen.

10 000 liter mjölk läckte vid E6

1 timme sedan
Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

2 timmar sedan
Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

2 timmar sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.