En anställd förlorade två fingrar i en köttkvarn i en arbetsplatsolycka.
En anställd förlorade två fingrar i en köttkvarn i en arbetsplatsolycka. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Pontus Lundahl/TT

Kapade fingrarna i köttkvarnen – korvjätten tvingas böta 300 000

En anställd på Gudruns kött och charkuterier förlorade två fingrar i en arbetsplatsolycka när fingrarna åkte in i köttkvarnen. Nu döms företaget att betala 300 000 kronor i företagsbot. I ett mejl till Nyheter24 förklarar vd:n hur olyckan inträffade och hur man ställer sig till domen.


Vad är en företagsbot?

En företagsbot utfärdas till ett företag som dömts för ett arbetsmiljöbrott inom verksamheten. Om ett företag döms så är det bolaget och inte en privatperson som ska betala boten. 

Ett företag kan, enligt Arbetsmiljöverket, erläggas en bot om företaget inte gjort vad som kan krävas för att motverka brottet eller om brottet begåtts av någon i ledande ställning. En företagsbot kan också utfärdas om brottet har begåtts av någon i företaget som har särskilt ansvar för tillsyn eller kontroll av verksamheten. 

Källa: Arbetsmiljöverket

Det populära kött- och charkföretaget Gudruns, som bland annat gjort sig kända för sina produkter, som bland annat innefattar korven Stockholmare, ska nu betala en företagsbot på 300 000 kronor.

Anställd fick frätande syra i ansiktet – företaget ska böta 200 000 kronor

Förlorade två fingrar i köttkvarn

Anledningen till det är ett arbetsmiljöbrott i anläggningen i Gävle. Säkerheten var inte tillräcklig när en anställd fick två fingrar avklippta i en köttkvarn förra året, enligt ett strafföreläggande från Åklagarmyndigheten som Nyheter24 tagit del av.

"Oaktsamheten har bestått i följande: Köttkvarnen användes i strid mot den skriftliga manualen från tillverkaren. Arbetet har utförts så under en längre tid tillbaka på det sättet att en säkerhetsnyckel felaktigt använts för att sätta en säkerhetsbrytare ur funktion. Detta har i sin tur möjliggjort öppning av en skyddshuv och därmed åtkomst till rörliga maskindelar, vilket arbetsgivaren får antas ha haft kännedom om. Om arbetet med köttkvarnen utförts i enlighet med tillverkarens manual hade de brister och därmed risker med arbetet som orsakade olyckan inte funnits", skriver Åklagarmyndigheten i strafföreäggandet.

Ett utfärdat strafföreläggande måste godkännas av den misstänkte, och har då samma verkan som en dom. Om den misstänkte inte godkänner strafföreläggandet kan åklagaren väcka åtal och saken prövas av domstol istället.

Dollarstore tvingas böta 300 000 för hormonstörande plast

En anställd på Gudruns kött och charkuterier förlorade två fingrar i en köttkvarn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Företagets svar efter olyckan: "En centimeter kapades"

I ett mejl till Nyheter24 svarar nu vd:n för Gudruns kött och charkuterier hur olyckan inträffade.

"Maskinens säkerhetsbrytare för skyddshuven var satt ur funktion. Vilket gjorde olyckan möjlig genom att det gick att sträcka in handen innan kvarnen stannat helt. Den anställde stack in handen, men hörde inte att maskinen var igång, på grund av sina hörselskydd. Hans långfinger och ringfinger kom i kläm och en centimeter kapades av", skriver vd:n Andreas Ögren och tillägger:

"Han blev sjukskriven i sex veckor, men var efter detta hela helt arbetsför och jobbar nu heltid. Nu är maskinen ombyggd, nya säkerhetsrutiner har gåtts igenom samt särskilda säkerhetsrutiner har införts. De anställda får personliga genomgångar regelbundet och nya varningstexter har satts upp".

När det kommer till strafföreläggandet och att Arbetsmiljöverket anser att företaget brustit i rutinerna, håller Ögren med.

"Arbetsmiljöverket anser att vi brustit. Här har vi inget att invända, eftersom skadan ju är ett faktum. Vi har vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska risken för arbetsplatsolyckor", skriver han.

Företaget Gudruns säljer allt från bacon och nötkött till korv och fläskkött. Foto: Claudio Bresciani/TT

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Hemliga doldisarna äger ÖoB – här är syskonens enorma miljardimperium

H&M-arvtagarnas flådiga lyxliv: Miljardarvet och relationen till kungafamiljen

Här är snabbmatsrestaurangen med Sveriges sämsta service

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!