Blommor och tända ljus vid Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg och miste livet i natt.
Blommor och tända ljus vid Södra station i Örebro där tre människor blev påkörda av ett godståg och miste livet i natt. - Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT

Tre döda i tågolyckan – "fruktansvärd händelse"

Polisen har nu identifierat den tredje personen – en tonårspojke – som dog vid onsdagens tågolycka i Örebro. De tre ungdomarna omkom när de skulle korsa järnvägsspåret till fots.


Fakta: Färre omkommer i tågolyckor

Under 2022 omkom 68 personer på de svenska järnvägarna. Av dessa beräknas omkring 60 vara självmord. Två personer omkom i plankorsningsolyckor och en person i en arbetsplatsolycka. Tre personer omkom i samband med spårspring.

Snittet de senaste åren på omkomna i tågolyckor har legat på strax över 84 personer och siffran från 2022 var den lägsta på nästan 20 år.

Källa: Transportstyrelsen, Järnvägar.nu

Polisen anlände till platsen samtidigt som räddningstjänsten, säger Roberto Eid Forest, lokalpolisområdeschef i Örebro vid en pressträff med anledning av olyckan.

— Vi kunde tyvärr konstatera att tre personer var avlidna, säger han.

— En fruktansvärd händelse.

Lokalpolisområdeschefen Roberto Eid Forest under presskonferensen.

De döda personerna är en man i 25-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern, båda hemmahörande i Örebro län, samt en pojke i yngre tonåren.

Ingen misstänkt

Polisen vill inte uttala sig mer exakt om den omkomne pojkens ålder.

— Det går vi inte ut med av respekt för de anhöriga, säger polisens presstalesperson Anders Dahlman.

Polisen nåddes av larmet klockan 22.44 på onsdagen och räddningsinsatsen pågick fram till midnatt. Det finns ingen misstänkt för brott, enligt polisen.

Finns varningssystem

Olyckan inträffade vid en järnvägsövergång. Klockan 22.38 ankom ett passagerartåg till stationen och en stund efteråt kom godståget som de tre personerna träffades av.

— Den bilden vi har just nu är att de här personerna ska ha klivit av ett passagerartåg och sedan gått över spåret på övergången. Av någon anledning har de inte uppmärksammat att det kommit ett godståg, säger Felicia Davidsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Folk genar ofta

Enligt SVT Nyheter anmäldes över 30 incidenter vid den aktuella spårövergången bara förra året. Att folk genar över spåret händer ofta enligt Eid Forest.

— Det händer tyvärr ganska frekvent är min uppfattning, även om man försökt bygga bort problemet med staket och stängsel. Vi har en järnväg som går genom centrala Örebro och där är det mycket folk som rör sig.

För bara ett par år sedan byggdes en övergång, men fortfarande är det många som genar över spåret.

Inget fordon utöver godståget är inblandat i olyckan. Loket har tagits i beslag för en teknisk undersökning.

Järnvägsövergången är utrustad med varningssystem i form av ljud och ljus med en grind som man manuellt öppnar för att ta sig ut på spåret. Om någon del av varningssystemet brustit återstår att se efter en utredning, meddelar Trafikverket.

— Det är fruktansvärt hemskt för alla berörda. Vi får se vad polisen kommer fram till och om det finns något som vi kan göra för att förbättra säkerheten får vi titta på det, säger Bengt Olsson, presschef på myndigheten.

TT
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!