Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar under manifestationen 'Sverige står upp för Ukraina' på Sergels torg, Stockholm. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar under manifestationen 'Sverige står upp för Ukraina' på Sergels torg, Stockholm. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

S: Använd ryska pengar till Ukrainas militär

Socialdemokraterna vill att avkastningen från frysta ryska tillgångar ska användas till ammunition för Ukraina. Det är bråttom. Regeringen måste driva på, säger S-ledaren Magdalena Andersson.


Sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina har hundratals miljarder euro från den ryska centralbanken frysts i EU och hos G7-länderna.

Inom EU har man diskuterat om att avkastningen från pengarna borde kunna användas till Ukraina. Och i februari lades grunden för att avkastningen ska kunna återuppbygga det krigshärjade landet.

"Läget är akut"

Nu vill Socialdemokraterna gå ett steg längre och använda vinsten till köp av ammunition.

— Läget i Ukraina blir allvarligare och allvarligare. Det behövs jättemycket pengar för återuppbyggnad men läget är akut när det gäller behovet av ammunition. Lagren sinar, säger Magdalena Andersson.

Enligt beräkningar så kommer avkastningen att uppgå till 2–4 miljarder euro årligen.

Enligt EU:s jurister är det inte rättsligt möjligt att använda de uppemot 300 miljarder euro som ligger frysta men för avkastningen finns ett kryphål.

Nyligen öppnade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att använda pengarna just till att stärka Ukrainas militär.

Krävs enhällighet

Magdalena Andersson anser att den svenska regeringen måste driva på i frågan.

— Driv stenhårt i EU att de här pengarna kan användas skyndsamt för ammunition.Vi kan inte låta Ryssland vinna det här kriget.

Samtidigt krävs enhällighet i EU och länder som Ungern motsätter sig att skicka vapen till Ukraina.

— Samtidigt har man via hårt tryck lyckats få Ungern att gå med på saker som de nödvändigtvis inte är entusiastiska över, och det här är ett sådant område där man behöver sätta stort tryck på alla länder, säger Andersson.

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!