En finsk stridsvagn av typen Leopard 2A4 (MTB) under övningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge. Arkivbild.
En finsk stridsvagn av typen Leopard 2A4 (MTB) under övningen Cold Response 2022 utanför Narvik i Nordnorge. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/ TT

Sverige deltar när Nato vässar försvaret i norr

Natoövningen Nordic Response kan bli den första där Sverige deltar som Natoland. Där övas Natos nya försvarsplan för norra Norden.


Fakta: Steadfast Defender/Nordic Response

Sverige deltar under våren i Natos storövning Steadfast Defender 24

Steadfast Defender består av runt 18 nationella övningar.

De pågår i olika delar av Europa från mitten av januari till slutet av maj

Totalt ingår cirka 90 000 soldater och sjömän från alla 31 Natoländer och Sverige

I delövningen Nordic Response deltar 20 000 militärer, över 50 fartyg och drygt 110 flygplan och helikoptrar från 14 länder

Sverige deltar bland annat med 4 500 man, varav 3 000 armésoldater, fyra stridsflygdivisioner, en helikopterskvadron

Nordic Response pågår i norra Norge, Sverige och Finland 3-15 mars

Källa: Nato, Försvarsmakten och norska Försvarsmakten

Under vintern och våren pågår Natos storövning Steadfast Defender på olika platser i Europa. Det är den största Natoövningen sedan kalla kriget.

En del av den är norska övningen Nordic Response som inleds i dag och pågår till 15 mars. Den hette tidigare Cold Response, men döpts om eftersom snart både Sverige och Finland är Natoländer.

— Det är en jättestor övning. Vi övar på vårt kollektiva försvar i norra Skandinavien, på marken, till sjöss och i luften, säger Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsledning.

Nordic Response kan bli den första Natoövningen som Sverige deltar i som Natoland. Medlemskap väntas bli klart inom en till två veckor.

Nordiskt center

Det skulle innebära att de nordiska länderna för första gången tillhöra samma försvarsallians. Ambitionen är att integrera dem militärt för att skapa ett effektivt gemensamt försvar under Natos ledning.

Edström nämner som exempel att de nordiska länderna sammanlagt har 250 stridsflygplan av "absolut toppklass".

— Det gör oss väldigt starka tillsammans, säger han.

Under Nordic Response testar Nato ett för övningen upprättat nordiskt luftoperationscenter i norska Bodö.

"Med starkt stöd från våra nyckelallierade, som USA och Storbritannien, utgör de nordiska länderna en trovärdig militär avskräckning å Natos vägnar i norra Norden", säger generalmajor Rolf Folland, chef för det norska flygvapnet, i ett pressuttalande.

Lyfta in Sverige

Nordic Response inleder den andra fasen i Steadfast Defender. Den första handlade om att transportera förband och militär utrustning från USA över Atlanten under en höjd hotnivå. Förstärkningarna ska hjälpa Europa att försvara sig mot ett anfall österifrån. Ryssland nämns dock inte vid namn.

I Nordic Response ska Nato öva sin nya försvarsplan för norra Norden. Enligt Edström handlar mycket om att "lyfta in" Sverige och Finland i planläggningarna. Även Natoländer som USA och Storbritannien deltar.

I norra Sverige kommer stridsflyg, helikoptrar och transportflyg att flyga från militära baser och civila flygplatser. I norra Finland ska svenska och finska soldater öva strid tillsammans.

Det är långtifrån första gången som Sverige deltar i en Natoövning. Men det är först med medlemskapet som Nato kan räkna in Sverige i sina planer.

— Det är skillnad på att vara medlem och inte vara medlem, säger Carl-Johan Edström.

.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!