USA:s utrikesminister Antony Blinken och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) samt utrikesminister Tobias Billström (M) på USA:s utrikesdepartement i Washington.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) samt utrikesminister Tobias Billström (M) på USA:s utrikesdepartement i Washington. - Foto: Thomas Nilsson/TT

Sverige medlem i Nato – "seger för friheten"

Sverige är nu medlem i Nato. Statsminister Ulf Kristersson (M) har slutfört processen genom att lämna över Sveriges anslutningsdokument i Washington. I dag är en seger för friheten, säger han.


Sverige är nu Natos 32:a medlemsland, nästan ett år efter att Finland gick med.

Processen fullbordades genom en rad formella steg. Allra sist överlämnade Ulf Kristersson Sveriges anslutningsdokument till USA:s utrikesminister Antony Blinken under en ceremoni på utrikesdepartementet i Washington.

Klockslaget som skrivs in i historieböckerna är 17.26 svensk tid. Exakt då började Sverige omfattas av Natos fördrag, däribland artikel 5 om en för alla, alla för en.

Ulf Kristersson kallar det en historisk dag och han tackade alla Natoallierade.

— Enade står vi. Enighet och solidaritet kommer att bli Sveriges ledord som Natomedlem. Vi kommer att dela på bördor, ansvar och risker med våra allierade.

Sverige kommer nu hem till en krets av länder som vi i generationer redan har tillhört, enligt Kristersson.

— Vi kommer hem till en allians för fred och frihet som många demokratier tillhör.

Två år lång resa

Sverige lämnade in ansökan om Natomedlemskap för snart två år sedan. Processen fram till torsdagen kan beskrivas som kantig, med framför allt Turkiet och Ungern som länder där processen dragit ut på tiden. Ungern slutförde sin del så sent som några timmar innan Sverige tog sista steget.

— En historiskt kort process, som tidvis ändå känts lång, säger Kristersson.

Statsministern pekar på att det finns stort stöd i riksdagen och bland svenska folket för ett Natomedlemskap.

— Säkerhetsläget i vår region har inte varit så allvarligt sedan andra världskriget. Ryssland kommer att förbli ett allvarligt hot mot den euroatlantiska säkerheten under överskådlig framtid.

— Nato har varit extremt framgångsrikt i 75 år. Jag tror alla förstår att Ukraina hade inte blivit anfallet om de hade varit medlemmar i Nato.

Sverige tar med sig unika förmågor in i Nato, till havs, i luften och på marken, och från och med i år kommer Sverige att lägga två procent av BNP på försvaret, säger statsministern.

"Historisk dag"

Utrikesminister Antony Blinken lyfter Rysslands och president Vladimir Putins storinvasion av Ukraina som avgörande för det svenska beslutet. Han pekar på hur opinionen svängde i Sverige.

— Svenskarna insåg något viktigt, att om Putin var beredd att utradera en granne från kartan, så skulle han kanske inte stanna där.

Enligt Blinken passar Sverige väl in i Nato, både sett till demokratiska värden och Sveriges militära förmågor. Han säger att alliansen nu är starkare än vad den någonsin har varit.

— Det här har varit lite av en resa. Men jag tror att vi har vetat från dag ett att vi skulle vara här i dag. Nu är vi här. Det är en historisk dag för Sverige.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på X att han ser fram emot att hissa den svenska flaggan vid Natohögkvarteret i Bryssel på måndag.

TT
/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!