Den 7 mars gick Sverige officiellt med i Nato. Arkivbild.
Den 7 mars gick Sverige officiellt med i Nato. Arkivbild. - Foto: Thomas Nilsson/TT/Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Snabbguide till Nato: Skyddet, priset och synen på kärnvapen

Sverige har nu blivit Natos 32:a medlemsstat. Men vad är Nato och hur funkar det?


Fakta om Nato
  • Försvarsalliansen Nato bildades 1949 och bestod då av tio västeuropeiska stater samt USA och Kanada.
  • Medlemsländerna i Nato är förpliktade att stödja varandra vid ett anfall från någon utanför Nato.
  • Sverige gick formellt med i Nato den 7 mars 2024 som 32:a medlemsland. Nu omfattas Sverige av Natos artikel 5, vilket innebär att det ses som en attack mot hela alliansen om ett Natoland blir angripet.
  • Medlemsländerna i Nato betalar till alliansens budget. Enligt regeringen kommer Sverige årligen bidra med 600–700 miljoner kronor till Nato.

Sverige är med i Nato, efter en nästan två år lång process. Inträdet blev formellt tidigare under torsdagseftermiddagen, när Ulf Kristersson lämnade över de sista dokumenten till USA:s utrikesminister Antony Blinken

– Det är en verkligt historiskt dag. Sverige är nu medlem Nato. Vi är ödmjuka men också stolta, sa Kristersson i sitt tal.

Klart: Nu är Sverige med i Nato

Ulf Kristersson och Antony Blinken i Vita huset. Foto: Thomas Nilsson/TT

Hur stora styrkor har Nato?

Nato är en militär försvarsallians för USA, Kanada och europeiska länder.

Organisationen Nato har nästan inga egna militära resurser, utan det är Natoländerna som ställer upp med sin nationella militär.

Vilket skydd får Sverige i Nato?

Sverige kommer att omfattas av Natos försvarsgarantier, det som kallas artikel 5. Det innebär att om ett Natoland blir angripet så ses det som en attack mot hela alliansen. Alla medlemmar är skyldiga att hjälpa det angripna landet. Förhoppningen är att detta ska ha en så avskräckande effekt att fienden inte ens ska tänka tanken.

Kan svenska soldater behöva slåss i andra Natoländer?

Ja, om ett annat Natoland blir attackerat.

Måste Sverige rusta upp nu?

Sverige håller redan på med en kraftig militär upprustning som väntas fortsätta.

Natos mål är att alla ska lägga minst två procent av landets BNP på försvarsutgifter. Enligt Natos sätt att räkna når Sverige redan upp till det målet.

Vad kostar det att vara med i Nato?

Medlemmarna betalar till Natos budget, som en medlemsavgift. För svensk del väntas det bli runt 600 miljoner kronor om året.

Vem bestämmer i Nato?

Natoländerna fattar gemensamma beslut och alla länder måste vara överens. Men i praktiken väger USA tyngst, både i kraft av militär styrka och politisk tyngd.

Just nu leds Nato av norrmannen Jens Stoltenberg, men en generalsekreterare kan inte göra något som inte medlemsstaterna står bakom.

Kan värnpliktiga skickas utomlands?

Ja, om det handlar om en Natoövning och är en del i utbildningen. Däremot kan värnpliktiga inte delta i skarpa insatser.

Vad som kommer att gälla framöver för värnpliktiga som genomgått sin utbildning och är krigsplacerade är inte helt klart. Frågan håller på att ses över.

Kan Nato placera kärnvapen i Sverige?

Nato har inga kärnvapen, men det har däremot Natoländerna USA, Storbritannien och Frankrike. Regeringen anser att det inte finns skäl att ha kärnvapen i Sverige i fredstid och kärnvapenländerna har heller inte begärt att ha det.

Norge och Danmark har särskilda förbehåll för lagring av kärnvapen och stationering av soldater i sina länder under fredstid. Sverige har inte gjort något motsvarande i dagsläget.

Kan ett land gå ur Nato?

Ja, processen tar ett år efter att ett medlemsland har meddelat att man vill lämna. Hittills har det inte skett.

Läs fler nyheter om Nato här:

Ulf Kristerssons tal till nationen om Sveriges Natomedlemskap: "Vi har kommit hem"

Anderssons oro över Sveriges Nato-inträde: "Räcker inte"

Klart: Nu är Sverige med i Nato

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!