Att Natoprocessen håller på att ta slut kan ha bidragit till ökat förtroende för Kristersson. Arkivbild.
Att Natoprocessen håller på att ta slut kan ha bidragit till ökat förtroende för Kristersson. Arkivbild. - Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Höjt stöd för Kristersson efter Natoprocessen

Statsminister Ulf Kristersson (M) är snart ikapp Socialdemokraternas Magdalena Anderssons förtroendesiffror – skillnaden är nu endast fyra procentenheter.


Det visar en mätning som Demoskop gjord på uppdrag av Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Sedan valet 2022 har stödet för Andersson som mest legat på över 55 procent. Som mest, i januari i fjol, låg Kristersson efter med 20 procentenheter.

Men nu har stödet för Kristersson ökat till 42 procent, medan förtroendet för Andersson – som haft en tung medial vinter – har rasat till 46 procent.

Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, säger att Natoprocessens slutförande kan ha haft en inverkan på det ökade stödet för statsministern.

— Samtidigt har han inte gjort något särskilt förtroendeinspirerande utom möjligtvis utspelet om att han ska förhindra uppsägningar i sjukvården, säger han till SvD.

Inga säkra förändringar är märkbara bland de andra partiledarna. SD-ledaren Jimmie Åkessons stöd uppgår till omkring 40 procent.

Undersökningen gjordes som en webbundersökning och omfattar 1 178 intervjuer under perioden 27 februari–6 mars i år.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!