Hajarna är på nedgång generellt i världen men tjurhajen tycks vara på uppgång på vissa håll. Arkivbild.
Hajarna är på nedgång generellt i världen men tjurhajen tycks vara på uppgång på vissa håll. Arkivbild. - Foto: Keith A. Ellenbogen/AP/TT

Oväntad ökning av hajar – "fantastiskt kul"

Den aggressiva tjurhajen har ökat kraftigt i ett kustområde i USA. Forskare kopplar det till stigande vattentemperaturer – och förutspår fler interaktioner mellan haj och människa när planeten värms upp.


Fakta: Hajattacker

I fjol registrerades 69 hajattacker runt om i världen, enligt International shark attack file (ISAF) vid Floridas naturhistoriska museum.

Det är något över snittet de senaste fem åren, som ligger på 63 attacker om året.

Tio människor dog i hajattacker 2023, en ökning från fem dödsfall året före.

Över hälften av attackerna i fjol skedde i USA.

Källa: International shark attack file vid Floridas naturhistoriska museum

Tjurhajen räknas – tillsammans med vithaj och tigerhaj – till de hajarter som ligger bakom flest attacker på människor. Den lever i varma kustvatten i bland annat Nordamerika men kan även simma långt upp längs floder.

Nu pekar en amerikansk studie, utförd i Mobile Bay i Alabama i USA, på en femfaldig ökning av antalet unga tjurhajar i området mellan 2003 och 2020. Detta trots en ökad urbanisering längs kusterna som kan stressa fiskarna.

"Fantastiskt kul", skriver Fredrik Jutfelt, som är professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet och som läst studien, i en kommentar till TT.

Hot mot hajar

Forskarna analyserade hur flera miljöfaktorer förändrats i området under perioden. Den genomsnittliga ytvattentemperaturen hade ökat från 22,3 till 23 grader, och enligt datormodelleringar var temperaturer över 22,5 grader förknippade med ökad närvaro av tjurhaj.

Forskarna tror att det både kan påverka det lokala fisket och leda till fler "interaktioner" mellan haj och människa. Samtidigt spelar tjurhajen en viktig roll i ekosystemen.

Klimatförändringarna ses generellt som ett hot mot hajar och kan tillsammans med överfiske leda till att fler arter rödlistas.

Men forskarna bakom studien, som publiceras i tidskriften Scientific Reports, menar att åtminstone unga tjurhajar verkar bli mer motståndskraftiga när temperaturen klättrar uppåt. Även om studien inte kan fastslå något orsakssamband instämmer Fredrik Jutfelt i att den pekar på att hajarna gynnats av varmare vatten.

"Dödliga värmeböljor"

Samtidigt hade Mexikanska golfen, där Mobile Bay ligger, sitt varmaste år någonsin i fjol med temperaturer långt över vad hajarna tål, enligt Jutfelt.

"Den svagt positiva effekten av varmare vatten kan helt motverkas av de rent dödliga värmeböljor vi ser i haven senaste året", skriver han.

Antalet hajar världen över har minskat kraftigt sedan det industriella fisket tog fart, enligt Världsnaturfonden (WWF).

TT
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!