Illrarna Taco, Salsa och Kanel tar med stor arbetsiver itu med ett underjordiskt råttbo i Rörsjöparken i Malmö.
Illrarna Taco, Salsa och Kanel tar med stor arbetsiver itu med ett underjordiskt råttbo i Rörsjöparken i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/TT

Flitiga illrar – nya vapnet mot råttor

Tre energiska illrar jobbar nu som råttfösare i Malmö. Så fort de släpps ut söker de sig målmedvetet till råtthålen och börjar jobba. Råttorna puttas upp – och då tar råtthunden Loppan vid och biter ihjäl dem.


Fakta: Iller – både jaktbyte och hjälpreda vid jakt

Illern kan både vara människans jaktbyte och människans hjälpreda vid jakt.

Vilda illrar finns i södra Sverige och expanderar norrut. De tycker om fuktiga miljöer och finns både i öppen terräng och skog.

De äter fåglar, fågelägg och små gnagare.

Precis som andra mårddjur avsöndrar illern illaluktande ämnen från sina analkörtlar för att markera revir eller när den blir skrämd.

Tam iller kallas frett och har sedan mycket länge använts i jakt, exempelvis på kaniner och råttor. De släpps ner i gångar under jord för att jaga ut de djur människorna vill komma åt.

Källa: Artdatabanken och Svensk jakt

Illrarna Taco, Salsa och Kanel är fulla av arbetslust när de släpps ut i Rörsjöparken i Malmö. Här, under en gammal idegran, är marken full av hål som leder ner till råttornas värld.

Råttorna gräver långa gångar, där de föder upp sina ungar och håller till när de inte är ute på stan och letar mat.

— De har förmodligen hittat ett bo med råttungar, säger Mona Ghalayini, som driver ett företag med inriktning på råttjakt med hund, just nu på uppdrag av Malmö stad.

Fördelen med illrar är att de kan få upp råttorna utan att göra någon åverkan i parken. Vill man komma åt råttbon måste man annars gräva.

Inspirationen till den nya råttbekämpningsmetoden har Mona Ghalayini bland annat hämtat från den traditionella användningen av illrar i kaninjakt.

Råttungarna äts upp

Efter en liten stund kommer den första råttan upp, en liten unge, bara ett par dagar gammal. Den överlämnas till råtthunden Loppan, en jaktcockerspaniel som med synbar njutning snabbt biter ihjäl råttungen och äter upp den.

Den här råttungen är bara ett par dagar gammal, enligt de vana råttbekämparna som är på plats i Rörsjöparken i Malmö. Nu överlämnas den till råtthunden Loppan.

Efter ytterligare en råttunge till Loppan börjar illrarna själva mumsa på nästa råttunge de får upp.

— Det är egentligen inte syftet, för då blir de ju mätta. Vi vill helst att de bara puttar ut dem, säger Mona Ghalayini.

Risken är att de tappar sitt jaktfokus och somnar, om de blir för mätta. Men illrarna fortsätter sin jakt och lyckas även få upp en fullvuxen råtta, som Loppan också dödar, men avstår från att äta upp.

Än så länge är Tacos, Salsas och Kanels medverkan bara på prov, men Mona Ghalayini tycker att metoden är lovande. Inspirationen har bland annat hämtats från den traditionella användningen av illrar i kaninjakt.

Jaktcockerspanieln Loppan har fångat in en av råttorna som illrarna skrämt upp under idegranen.

Fällor i papperskorgar

Råttbekämpning pågår året runt i Malmö. Flest råttor dödas i fällor i stationer, men nya metoder testas hela tiden, berättar Morgan Olofsson på Malmös fastighets- och gatukontor.

En annan nyhet för i år är till exempel papperskorgar med inbyggda råttfällor längst ner i botten.

I maj avgörs Eurovision i Malmö, men Morgan Olofsson känner ingen oro för att Malmös råttor ska ge negativ publicitet.

— Jag tror inte att Malmö har mer råttor än någon annan stad som haft Eurovision.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!