Nu varnas föräldrar för bedragare.
Nu varnas föräldrar för bedragare. - Foto: Fredrik Sandberg/Gorm Kallestad/TT

Skarpa varningen: Här är spelen som lurar barn på pengar

Allt fler barn och unga luras på pengar i de mest populära onlinespelen, varnar Finansinspektionen, polisen och Internetstiftelsen.


Den som råkar ut för bedragare kan förlora stora belopp från det konto- eller kreditkort som är kopplat till spelen, skriver Fi i ett pressmeddelande med polisen och Internetstiftelsen.

Erik, 24, blev miljardär på Roblox-spel – så extremt förmögen är doldisen

Counter Strike och Roblox lurar barn

I pressmeddelandet omnämns specifikt Counter Strike och spelplattformen Roblox.

"Barn lägger alltmer pengar på köp i spel. En del barn vill till och med att veckopengen ska betalas ut direkt i en spelvaluta. Det är en ny verklighet som alla föräldrar behöver ta ställning till och prata med sina barn om", säger Niklas Uppenberg, projektledare för finansiell folkbildning på FI.

Populärt spel anmäls för reklam riktad mot barn

Erbjuder obegränsad valuta

Bedrägerierna kan bland annat gå ut på att någon erbjuder barnet obegränsat med digital valuta i Roblox, eller att barnet luras av en falsk annons och får en dyr prenumeration som måste betalas.

Det rör sig ofta om bedrägerier på några hundra kronor, men kan i vissa fall handla om tusentals kronor.

"Bedragarna finns där pengarna finns. I takt med att det blir mer pengar inblandade i populära onlinespel flyttar också bedragarna dit. Det drabbar barn och unga som har stor tillit och därmed blir mycket sårbara, så därför måste vi prata om de här riskerna", säger Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.

Så undviker du kriminella i Minecraft och Roblox

Kreditförbud på spel ska förhindra skuldsättning

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!