Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) deltar i onsdagens möte. Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) deltar i onsdagens möte. Arkivbild. - Foto: Samuel Steén/TT

Nordiska grannar ska bistå mot gängrekrytering

Ministrar från de nordiska länderna kommer till Stockholm för att försöka hjälpa till att stoppa rekrytering av barn och unga till kriminella gäng.


"Den organiserade brottsligheten är gränsöverskridande. Samarbete med andra länder är därför helt avgörande", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar till TT.

Onsdagens möte hålls för att dela "erfarenheter och kunskaper" för att motverka att barn och unga utnyttjas av kriminella nätverk. Regeringskansliet skriver i ett pressmeddelande att antalet barn och unga som rekryteras till de kriminella nätverken har ökat, och att både gärningsmän och offer för det dödliga skjutvapenvåldet har blivit yngre.

"Vi måste göra allt vi kan för att bryta rekryteringen av barn och unga in i gängen", säger Strömmer vidare.

Med på mötet finns Finlands, Norges, Islands och Färöarnas justitieministrar, Ålands och Finlands social- och hälsovårdsministrar, samt Norges barn- och familjeminister.

Även socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) deltar.

"Inget barn föds kriminellt. Samhället måste göra mer för att förhindra och tidigt bryta barn och ungas kriminella banor", säger Waltersson Grönvall.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!