Talibaner står vakt efter ett bombdåd mot en moské i Mazar-e-Sharif i Afghanistan 2022, en dödlig attack som tillskrevs terrorrörelsen IS Khorasan. Arkivbild.
Talibaner står vakt efter ett bombdåd mot en moské i Mazar-e-Sharif i Afghanistan 2022, en dödlig attack som tillskrevs terrorrörelsen IS Khorasan. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Planerade dåd mot riksdagen: "Yviga och farliga"

IS besegrades i Syrien – men fick fäste längre österut. Två medlemmar av terrorgruppens afghanska gren har nu häktats, misstänkta för att ha planerat ett attentat mot svenska riksdagen. De är yviga och farliga, men ännu inte så taktiskt skickliga, säger terrorkännaren Hans Brun.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Så föddes IS Khorasan

IS Khorasan (Islamiska staten i provinsen Khorasan eller IS-K) tog form omkring 2014–2015 och har samma salafi-jihadistiska ideologi som IS i stort. Till en början samlade rörelsen medlemmar från andra våldsamma islamistgrupper, bland annat pakistanska Tehreek-e-Taliban, som svor trohet till IS.

Namnet togs från den historiska regionen Khorasan, som omfattade ett område som i dag sträcker sig över nordöstra Iran, norra Afghanistan och södra Turkmenistan. Namnet kom ursprungligen från forntida persiska språk och betydde ungefär "där solen går upp", syftandes på ett land i öst.

USA stämplade IS-K som en terrorgrupp i januari 2016. Dess ledare Sanaullah Ghafari pekades ut som en av de mest eftersökta terrorledarna i världen innan svårverifierade uppgifter gjorde gällande att han 2023 dödades av talibaner i Afghanistan.

Organisationen, som bedöms samla omkring 5 000 medlemmar, har tillskrivits en rad dåd i Afghanistan, både före och efter talibanernas maktövertagande. Gärningsmän med koppling till IS-K misstänks också för attentat i Pakistan.

Kabuls flygplats i augusti 2021: Mängder av afghaner och utländska militärer väntar på att bli evakuerade från Afghanistans huvudstad, då talibanrörelsen återigen har tagit makten. Plötsligt slår en självmordsbombare från IS Khorasan (Islamiska staten i provinsen Khorasan eller IS-K) till och tar minst 169 liv. Dådet är ett av de dödligaste i landet på flera år.

— En ful attack. De gav sig på människor som var rädda och oförberedda, konstaterar Hans Brun, som har lång erfarenhet som terrorforskare och säkerhetsanalytiker.

— De drar sig inte för att utföra massmord på civila muslimer.

Farligaste utlöparen?

Taktiken är dock välkänd. IS-K, som tog form 2014–2015, har de senaste åren genomfört en rad dåd mot minoriteter och oskyldiga på bland annat bröllop och mödravårdskliniker i främst Afghanistan och Pakistan.

Men organisationen är även aktiv i Europa. I fjol varnade det tyska författningsskyddet (BFV), den underrättelsemyndighet som har ansvar för att bekämpa terror- och extremistgrupper, för hotet från IS-K. Gruppen beskrivs som den i nuläget farligaste utlöparen av IS.

Hans Brun skriver inte under på exakt den formuleringen men konstaterar att den "jihadistiska miljön" är ett problem i Europa. Med det syftar han på ett ideologiskt löst sammanhängande nätverk av anhängare till IS, IS-K, al-Shabaab, tjetjenska grupper samt organisationer med koppling till Nordafrika, Irak och Syrien.

— De är yviga och farliga men ännu inte så taktiskt skickliga. IS-K har försökt genomföra attentat i Tyskland och Österrike men inte lyckats, säger han.

Som en bankomat

— Grupperna använder främst Europa som en bankomat. De samlar in pengar som pumpas in i verksamhet i hemländerna.

I IS-K:s fall handlar det mest om "vanlig brottslighet", i synnerhet bedrägerier. Men vissa av de cirka 5 000 anhängarna har satt i system i att dra fördel av olika typer av stöd och bidrag, enligt Brun. Det gör länder som Sverige och Tyskland, med generösa välfärdssystem, populära.

Det var också i Tyskland som de båda häktade IS-K-anhängarna under tisdagen greps, misstänkta för terrorplaner mot riksdagen. Männen, som är afghaner, säger sig ha motiverats av koranbränningarna i Sverige.

— En perfekt ursäkt. Att straffa koranbrännarna är legitimt för en grupp som försöker vinna mark i Afghanistan och Pakistan, säger Brun.

TT
/
/
/
/
USA
/