Regeringen och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har fått kritik från flera håll för att inte föra en politik som gör att Sverige når målen om utsläppsminskning till 2030. Under torsdagen tar hon emot Klimatpolitiska rådets utvärdering. Arkivbild.
Regeringen och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har fått kritik från flera håll för att inte föra en politik som gör att Sverige når målen om utsläppsminskning till 2030. Under torsdagen tar hon emot Klimatpolitiska rådets utvärdering. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Regeringens klimatpolitik riskerar mer kritik

Regeringen anser att man för en effektiv klimatpolitik. Men kritiken är hård från flera håll och i dag riskerar regeringen mer av den varan från Klimatpolitiska rådet.


Fakta: Klimatpolitiska rådet

I juni 2017 antog riksdagen ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. Ramverket omfattar nya klimatmål, en klimatlag och Klimatpolitiska rådet.

Klimatpolitiska rådet är en myndighet i form av ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan. Uppgiften är att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat.

Klimatpolitiska rådet ska även utvärdera de kunskapsunderlag och modeller regeringens politik bygger på. Myndigheten ska dessutom bidra till en ökad samhällsdebatt om klimatpolitiken.

Källa: Klimatpolitiska rådet

Varje år presenterar rådet en utvärdering om hur det går för regeringens klimatpolitik och om den bidrar till att klara de klimatmål Sverige har satt upp. Tidigare år har rådet konstaterat att det går för långsamt och att regeringens klimatpolitik leder till ökade utsläpp av växthusgaser.

Enligt de nationella klimatmålen ska Sverige 2045 ha ett nettoutsläpp av växthusgaser som är noll. Redan 2030 ska vi bland annat ha utsläpp som är minst 63 procent lägre än 1990. Dessutom ska utsläppen från inrikes transporter, förutom inrikesflyg, då ha minskat med minst 70 procent jämfört med 2010.

Regeringen har i samband med höstens budgetproposition redan konstaterat att de flesta av målen inte kommer att nås med nuvarande politik.

I dagens dom, som presenteras klockan 13, har Klimatpolitiska rådet även utvärderat den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen presenterade i december.

I förra årets utvärdering pekade rådet på vikten av att handlingsplanen ska leda till en accelererad omställning där utsläppen minskar i närtid.

Redan i samband med att handlingsplanen presenterades gick rådets ordförande Åsa Persson ut och sade att den inte räcker för att nå Sveriges klimatmål. Bland annat kritiserade hon att regeringen skjuter utsläppsminskningarna framåt vilket kan komma att kräva mer långtgående åtgärder senare.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel efternamn på rådets ordförande.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!