I november 2018 sköts en ung man till döds i Eskilstuna. Nu åtalas en man för mordet. Arkivbild.
I november 2018 sköts en ung man till döds i Eskilstuna. Nu åtalas en man för mordet. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Kronvittne och dna kan lösa gammalt mord

En 23-årig man åtalas för ett mer än fem år gammalt mord i Eskilstuna. Ny dna-teknik och ett vittnesmål från ett så kallat kronvittne har gett polis och åklagare ett genombrott.


Enligt Dagens Nyheter har en annan morddömd man ställt upp som kronvittne och pekat ut skytten. För det fick han straffrabatt på sju år när han själv dömdes för mord i Svea hovrätt förra året, enligt tidningen.

"Den misstänkta gärningspersonens dna har hittats på ett par handskar som användes vid mordet", säger åklagaren Åsa Kullgren i ett pressmeddelande men nämner inget om kronvittne.

Däremot nämner hon att nu, till skillnad från tiden efter mordet i november 2018, finns det ett vittne som pekat ut skytten.

Vid mordet sköts en 22-årig man till döds utanför en livsmedelsaffär i stadsdelen Nyfors. Mordet var länge olöst, men i september förra året häktades den nu åtalade mannen misstänkt för mordet och det ska alltså ha varit ny nederländsk dna-teknik och det nya vittnesmålet som ledde till häktning och nu åtal.

Den åtalade 23-åringen förnekar brott.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!