En man deltar i en klimatmarsch i Amsterdam i november 2023. I handen håller han en skylt med texten 'Jag vill ha en bra klimatplan för mitt företag Shell'. Arkivbild.
En man deltar i en klimatmarsch i Amsterdam i november 2023. I handen håller han en skylt med texten 'Jag vill ha en bra klimatplan för mitt företag Shell'. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Shell möter miljögrupper i domstol

En nederländsk domstol beslutade 2021 att Shell måste minska sina utsläpp radikalt. Nu är oljejätten tillbaka i rätten – anklagad för att ignorera den historiska domen.


Shell stämdes 2020 av nederländska miljögrupper som krävde att företaget skulle minska sina koldioxidutsläpp med 45 procent till 2030, jämfört med 2019 års nivåer. Det var betydligt mer än bolagets egna planer.

Domstolen i Haag gick på miljöaktivisternas linje. Den slog fast att Shell bidrog till klimatförändringarna och att en 45-procentig minskning var nödvändig för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Domen, den första som tvingade ett företag att anpassa sin miljöpolicy efter Parisavtalets temperaturmål, beskrevs som en milstolpe och en historisk seger för miljörörelsen.

Men Shell överklagade och på tisdagen togs målet upp i nästa instans. Enligt bolaget investerar man över motsvarande 100 miljarder kronor i lösningar för minskade utsläpp under en treårsperiod.

Miljögrupper anklagar i sin tur oljejätten för att ignorera kraven på sänkta utsläpp och för att investera mångmiljardbelopp i nya olje- och gasprojekt.

Shell sänkte nyligen sina ambitioner för utsläppsminskningar. I en uppdatering av sin strategi siktar bolagsledningen på att minska utsläppen med mellan 15 och 20 procent till 2030, jämfört med 2016 års nivå. Tidigare mål var 20 procent.

Dom i målet väntas under andra halvan av 2024.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!