Nederländernas premiärminister Mark Rutte stöttas av länder som USA, Storbritannien och Tyskland – och nu även Sverige. Arkivbild.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte stöttas av länder som USA, Storbritannien och Tyskland – och nu även Sverige. Arkivbild. - Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Regeringen vill se Mark Rutte som ny Natochef

Regeringen ställer sig bakom Mark Rutte som ny Natochef efter Jens Stoltenberg. Rutte är sedan mer än 13 år premiärminister i Nederländerna.


"Mark Rutte är en klok ledare med gedigen erfarenhet. I en tid präglad av ökad osäkerhet och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge behövs ett starkt Nato som genom avskräckning och försvar bidrar till alla allierades säkerhet, och till att främja fred och frihet", säger statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar.

Regeringens beslut har förankrats via Kristersson själv, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).

— Vi är inte underkastade någon process där vi behöver gå till ett enskilt utskott (i riksdagen) utan statsministern har tagit de kontakter som är nödvändiga, säger Billström som framför allt betonar Ruttes långa erfarenhet som regeringschef.

Stoltenbergs efterträdare behöver vara klar till senast den 1 oktober. Mark Rutte har förutom från Sverige även stöd från bland andra USA, Storbritannien och Tyskland.

Eftersom fullständig enighet krävs är det emellertid fortsatt osäkert om Rutte kan få uppdraget. Skepsis mot Rutte har uttalats av både Turkiet och Ungern, där det sistnämnda landet sagt att man "givetvis inte" kommer att stötta honom.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!