Stugbyn överblickar Bardufoss militärflygplats i Nordnorge. Arkivbild.
Stugbyn överblickar Bardufoss militärflygplats i Nordnorge. Arkivbild. - Foto: Heiko Junge/AP/TT

Stugbyn: Försvaret hyrde två "rysstugor"

Försvarsmakten hyrde två av de tre så kallade "rysstugorna" i två veckor under Nato-övningen i Nordnorge i mars, säger stugbyns talesperson Ole-Johan Pedersen till TV4 Nyheterna.


Fakta: De äger "rysstugorna"

De tre så kallade "rysstugorna" är en del av Målselv Fjellandsby i nordnorska länet Troms. Stugorna ligger vid det militärt känsliga området Bardufoss.

När de byggdes 2009 var den rysk-norska relationen varmare och på den tiden fanns förhoppningar om att locka ryska turister.

De tre stugornas ägare är:

+ Igor Morar, borgmästare i Murmansk och medlem i Vladimir Putins parti Förenade Ryssland. Köpte stugan tillsammans med en kompanjon 2010, då han var en etablerad affärsman. Sadlade om till politiker 2013.

+ Dottern till Viktor Sajgin, en framstående och mångårig ledamot i den regionala duman i Murmansk för Förenade Ryssland. Stugan köptes av Viktor Sajgin 2009.

+ Aleksander P. Timofejev, chef vid den atomdrivna ryska isbrytarflottan Atomflot, som ägs av det statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom. EU och USA har utfärdat sanktioner mot Atomflot. Timofejev står som ägare sedan 2012, men Viktor Sajgin uppges ha betalat.

Källa: Norska TV2 och Dossier Center, en exilredaktion grundad av en rysk regimkritiker.

— Jag kan bekräfta att svenska försvaret har hyrt två av dessa stugor, säger han.

Varje stuga har 16 sovplatser. Därmed har försvaret haft tillgång till 32 sovplatser, men hur många från försvaret som faktiskt har bott där är oklart.

— Jag har inte det exakta antalet, men jag tvivlar på att alla sovplatser har använts, säger Pedersen.

Han säger vidare att det är oklart när de ryska ägarna till stugorna senast var på plats.

TT har sökt Försvarsmakten, som inte kan bekräfta uppgiften i dagsläget.

— Tyvärr kan vi inte göra det. Vi måste få undersöka det här i lugn och ro, säger jourhavande kommunikatör Mårten Malmberg.

En av stugorna ägs av borgmästaren i Murmansk på Kolahalvön, de två andra har köpts av en framstående lokalpolitiker i samma stad, enligt norska TV2:s avslöjande. Båda uppges ha kopplingar till Kreml.

Stugbyn i Målselv ligger på en militärt viktig och känslig plats. I området finns bland annat norska arméns högkvarter och Bardufoss militärflygplats, som stugorna har utsikt mot.

TT
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!