I femdygnsperioder under våren och hösten kommer räddningshelikoptern med bas i Kristianstad att stå stilla på grund av pilotbrist, rapporterar SVT. Arkivbild.
I femdygnsperioder under våren och hösten kommer räddningshelikoptern med bas i Kristianstad att stå stilla på grund av pilotbrist, rapporterar SVT. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Skånsk räddningshelikopter hålls på marken

Pilotbrist gör att Sjöfartsverkets räddningshelikopter i Skåne kommer att stå still 30 dygn under våren. Utryckningstiden för nödställda förlängs när det i stället blir helikoptrar från Visby eller Göteborg som får rycka ut.


— Det kan ta längre tid innan man blir räddad, säger Daniel Regnér, som är chef för helikopterbasen utanför Kristianstad, till SVT Nyheter Skåne.

Det blir planerade stopp fem dygn åt gången under perioden april–juni. Sedan görs en omprövning, uppger Sara Eriksson, presschef Sjöfartsverket.

I första hand blir det helikoptrar från Visby och Göteborg som får täcka upp. Utryckningstiden från Visby till exempelvis Hanöbukten är ungefär en timme.

— Det blir ju lite längre tid så klart, men man får komma ihåg att vi har täckning också av andra resurser. Det handlar om Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Försvarsmakten, polisen och räddningstjänsten, säger Sara Eriksson.

I vissa lägen kan resurser från grannländer som Tyskland, Polen eller Danmark också bistå till havs.

En av orsakerna till pilotbristen är löneläget. Hittills har Sjöfartsverket förlorat en pilot som fick jobb i Norge, där lönerna är högre, rapporterar SVT. Samtidigt har övertidstaket nåtts.

Enligt Sara Eriksson pågår rekrytering av fler piloter då ett nytt avtal med justering av arbetstider och löner nyligen kommit på plats.

Men enligt piloternas fackliga företrädare inom förbundet ST handlar det om en principöverenskommelse. "Det kommer att dröja innan ett nytt avtal är klart", skriver facket i ett mejl till TT.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
SVT
/
/