Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild.
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Levin: Gazakriget största misstaget sedan Irak

Det villkorslösa stödet för Israels krigföring i Gaza underminerar USA:s, EU:s och Sveriges ställning i Mellanöstern. Det kommer få konsekvenser en lång tid framöver, skriver statsvetaren Paul Levin på DN Debatt.


Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, skriver att Gazakriget håller på att utvecklas till något som omdefinierar modern internationell politik – i linje med 11 september, Irakkriget och den ryska invasion av Ukraina.

"Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har dragit in Biden­administrationen i USA:s kanske största utrikespolitiska misstag sedan invasionen av Irak 2003. Genom att inte tydligt markera en annan linje har regeringen låtit Sverige dras med", skriver han.

Kriget har "närmast omintetgjort alla diplomatiska och strategiska fördelar USA hade hoppats kunna åtnjuta genom att stödja Israel" och helgens "konfrontation mellan Iran och Israel visar hur kriget skapar instabilitet i hela regionen", skriver Levin.

Koranbränningarna har redan skadat Sveriges rykte i den muslimska världen och medfört en ökad hotbild, skriver Levin och fortsätter:

"Det ligger varken i högerns eller i vänsterns intresse att vi gräver ner oss ännu djupare i det hålet."

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!