Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skyddsombud friades för rasolycka

Nyheter | 04/06/2009 11:36

Det blev friande dom för det skyddsombud som åtalats för en rasolycka.

Det blev friande dom för det skyddsombud som åtalats för arbetsmiljöbrott efter en rasolycka i Umeå.

Mannen höll i augusti 2005 tillsammans med en arbetskamrat på med ett grävningsarbete när plötsligt jord och grus rasade ner över dem. Skyddsombudet begravdes i rasmassor upp till midjan men ingen av de båda männen skadades allvarligt. Enligt åklagaren skulle skyddsombudet ha stoppat arbetet när han insåg att det fanns risk för ras.

Åtalet har väckt skarp kritik från LO-håll där man anser att ansvaret för arbetsmiljön helt och hållet vilar på arbetsgivaren. I samband med rättegången i maj överlämnades en protestlista till åklagarmyndigheten i Umeå med 1 200 namnunderskrifter. Bland undertecknarna var LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Även platschefen hade åtalats för rasolyckan men friades också han av tingsrätten.

Enligt tingsrätten har skyddsombudet varit oaktsam när han dröjt med att uppmärksamma att jorden förändrades i det schakt man höll på att gräva. Om han gjort detta skulle han kunnat ha sett till att man ändrat lutningen på schaktets sidor för att undvika ras. Tingsrätten anser ändå inte att mannen genom grov oaktsamhet utsatt sin arbetskamrat för fara och ogillar därför åtalet.

Skrivet av: