Lördag 13 Aug
Stockholm

Piraterna oense inför EU-valet

De tre drivande piraterna bakom The Pirate Bay är inte överens inför EU-valet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De tre drivande piraterna bakom The Pirate Bay är inte överens inför EU-valet. Bara en av dem röstar på piratpartiet och politiskt står de långt ifrån varandra.

Piratpartiet hoppas att vågorna efter The Pirate Bay-domen bär ända till Bryssel. Men alla piraterna själva är inte med på båten.

Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg är kärnan bakom Pirate Bay. Peter Sunde har fungerat som Pirate Bays talesman och alla tre har dömts av tingsrätten till ett års fängelse och att betala skadestånd på 30 miljoner kronor.

Men inför EU-valet är de inte alls överens. Peter Sunde är djupt engagerad i upphovsrättsfrågor.

"Men hur konstigt det än kan låta, finns det saker som jag anser vara viktigare. Integration, integritet, jämställdhet, yttrandefrihet och miljö för att nämna några frågor som berör mig djupt", skriver Sunde på sin blogg.

Sunde satte nyligen ner foten och blev medlem i miljöpartiet. Och han har redan förtidsröstat grönt.

Fredrik Neij är den enda som kommer att rösta på valets uppstickare piratpartiet.

– Jag är inte särskilt intresserad av politik. Men jag är intresserad av frågorna som piratpartiet tar upp med integritet och hur långt företag ska vara tillåtna att gå för att få sin vilja igenom och höja sin egen vinst. Så jag kommer att rösta på piratpartiet, säger Neij till TT på telefon från Bangkok där han för närvarande bor.

Gottfrid Svartholm Warg bor för tillfället i Kambodja och har inte gått att nå. Och Fredrik Neij tror inte att Svartholm Warg kommer att rösta alls i EU-valet.

– Jag tror inte att Gottfrid kommer att rösta överhuvudtaget. I det senaste valet till riksdagen röstade han på nåt liberalparti men inte folkpartiet. Han gick omkring med en T-shirt där det stod liberalerna nånting i ett halvår. Och om han röstar nu blir det nog nåt sånt, säger Neij.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.