Stridsvagn 122 Leopard under framryckning vid en uppvisning på P7 i mars.
Stridsvagn 122 Leopard under framryckning vid en uppvisning på P7 i mars. - Foto: Johan Nilsson/TT

Stridsvagnar i bataljonen till Lettland

Stridsfordon 90 och stridsvagnar av typen Leopard ska ingå i den reducerade bataljon som Sverige ska skicka till den multinationella Natostyrkan i Lettland. Försvarsmakten får nu i uppdrag att förbereda det svenska bidraget, säger statsminister Ulf Kristersson (M).


Fakta: Insatsen i Lettland

Styrkan i Lettland är del av det som kallas Nato Forward Land Forces (FLF). 2017 etablerades sådana styrkor i de tre baltiska staterna och Polen.

Efter Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina 2022 beslutade Nato att bygga upp sådana styrkor också i Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Regeringen har tidigare meddelat att Sverige vill bidra med en reducerad bataljon till Natos multinationella styrka i Lettland.

Nu meddelar statsminister Ulf Kristersson att det första förbandet ska bestå av mellan 400-500 soldater och officerare från det skånska regementet P7 i Revingehed.

Tidigare har det talats om en styrka på mellan 500-1 000 soldater.

Tunga stridsfordon

Målet är att insatsen ska vara operativ i början av nästa år. I bataljonen kommer bland annat stridsfordon 90, stridsvagn 122 (även känd som Leopard) och pansarterrängbil 360 att ingå, enligt Ulf Kristersson.

Han säger att rekryteringsläget ser gott ut. I dagsläget handlar det bara om anställda soldater som kan skickas iväg. Om även färdigutbildade värnpliktiga ska kunna användas längre fram svarar statsministern inte på.

— Vi tittar noga på hur Finland, Norge och andra länder har gjort detta. Men just nu är det inte aktuellt alls, säger Kristersson.

Även försvarsberedningen har haft i uppdrag att se över frågan om värnpliktiga, men kommer inte att lämna något svar när den presenteras på fredagen.

Kristersson bedömer inte att det svenska säkerhetsläget kommer att påverkas när trupp och materiel skickas utomlands.

— Försvaret av Nato börjar bokstavligt talat till exempel i Lettland, säger Kristersson.

Därtill kommer svenska soldater sannolikt att komma tillbaka ännu bättre tränade, anser han.

Riksdagen måste godkänna

Att skicka en väpnad styrka utomlands kräver riksdagens godkännande och regeringen kommer att återkomma med en proposition.

Den skånska bataljonen kommer att stå under kanadensisk ledning, och det svenska försvaret ska halvårsvis turas om med det danska om att bemanna militärbasen Adazi utanför Riga.

Ulf Kristersson meddelar också att Sverige på torsdagen når "full militär integrering" i Nato, när ÖB Micael Bydén och general Philippe Lavigne undertecknar en gemensam deklaration. Sverige har tillsammans med Finland haft en av de snabbaste processerna i alliansens historia.

Statsminister Ulf Kristersson tar emot Lettlands premiärminister Evika Siliņa.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!