Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

WHO rekommenderar magsjukevaccin

Nyheter | 05/06/2009 15:37

Alla länder i världen bör införa vaccin mot rotavirus anser expertisen.

Alla länder i världen bör införa vaccin mot rotavirus, som orsakar magsjuka hos barn, anser en expertgrupp inom WHO.

Men för svensk del bedöms vaccinet kosta mer än det smakar.

Rotavirus drabbar småbarn och kan ge besvärliga infektioner med diarréer, feber och kräkningar. Globalt sett dör mer än en halv miljon barn varje år, främst på grund av uttorkning. Barn i Afrika och Asien är mest utsatta och står för nästan nio av tio dödsfall.

Rekommendationen att införa vaccin mot rotavirus kommer från WHO:s strategigrupp Sage, som stödjer sig på resultaten från nya studier om vaccinets effektivitet.

Även i Sverige kan barn bli svårt medtagna av rotaviruset. Varje år läggs några in på sjukhus, men hur många är oklart eftersom det inte finns någon rapporteringsplikt för infektionen.

Här ingår inte vaccinet i högkostnadsskyddet eftersom kostnaden hittills har bedömts väga tyngre än nyttan. Det ingår inte heller i barnvaccinationsprogrammet.

– Vi diskuterar vaccinet men vi har ingen formell process i gång för ett allmänt införande i vaccinationsprogrammet, säger Anders Tegnell vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet, och tillägger att frågan inte är högprioriterad.

Skrivet av: