Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vid en koranbränning i januari i fjol. Arkivbild.
Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vid en koranbränning i januari i fjol. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Paludan uppskriven – välkomnas inte av Skyttedal

Rasmus Paludan har skrivit upp sig på den öppna listan för Folklistan i EU-valet, skriver Altinget som fått uppgiften bekräftad av Valmyndigheten.


— Om man väljer att ha en öppen lista får man ta emot de som vill komma, säger Paludan till Expressen.

Folklistans Sara Skyttedal meddelar att Paludan inte är välkommen i partiet, i en intervju med Dagens Nyheter.

— Vi har valt att ha en öppen lista inför valet och över 500 personer har valt att ställa upp. Bland dem finns det fantastiska människor med genuint engagemang. Men en öppen lista gör det också fritt fram för kompletta jubelidioter som Rasmus Paludan att kandidera, säger hon till tidningen.

Rasmus Paludan är ordförande för det danska högerextrema partiet Stram kurs och välkänd i Sverige för att ha genomfört flera koranbränningar. Han är både dansk och svensk medborgare och får därför lov att kandidera även i Sveriges EU-val.

Folklistan startades under våren av före detta socialdemokratiske Jan Emanuel och före detta kristdemokraten Sara Skyttedal.

— Jag tror inte att jag delar särskilt många åsikter med Skyttedal. Jag appellerar ju till SD-väljare som hellre vill se mig än någon på deras lista, säger Paludan.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!