Johanna Jansson mördade Tove efter en utekväll i oktober 2022.
Johanna Jansson mördade Tove efter en utekväll i oktober 2022. - Foto: Polisen

Det krävde Johanna Jansson att få ha i sin cell: ”Låna den”

Den dömde mördaren Johanna Jansson planerade i januari 2024 att rymma från anstalten Hinseberg genom att hugga personal i ögat med en pincett. Nu kräver hon att hon ska få tillgång till en pincett igen, men både förvaltningsrätten och Kriminalvården säger nej.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Johanna Jansson är dömd för mordet på Tove, 21, i Vetlanda. När domen föll såg det ut som att Jansson skulle avtjäna en livstidsdom, men straffet sänktes sedan till 16 år istället för livstid. 

Innan Jansson flyttades till kvinnoanstalten i Ystad där hon ska avtjäna sitt straff bodde hon tillfälligt på anstalten Hinseberg, men visiten blev kortvarig. 

I januari 2024 misstänkte nämligen Hinseberg-personalen att Jansson planerade ett rymningsförsök från anstalten tillsammans med två medintagna. Innan Jansson hann genomföra planerna låste dock personalen in anstaltens intagna av säkerhetsskäl.

Janssons förbjudna planer ledde till att hon tillfälligt flyttades till häktet i Göteborg innan hennes mer permanenta flytt till Ystad. 

Dessutom beslagtogs Janssons pincett, eftersom hon under flykten tänkt använda den för att hugga personal i ögonen. 

LÄS MER: Johanna Jansson mördade sin vän Tove – då kan hon släppas fri

Personalen hittade brev i Johanna Janssons cell

Nyheter24 har tidigare skrivit om detaljerna kring den dömde mördarens flyktförsök, efter uppgifter från Aftonbladet. Enligt tidningens uppgifter hittade personalen brev i hennes cell som visade att Jansson planerade flykten tillsammans med de två andra medintagna. 

Stenofonen, som finns i cellen för att fången ska kunna kommunicera med personalen, hade också manipulerats av Jansson. 

Så hur skulle det planerade flyktförsöket gå till? Jo, Jansson och de andra intagna hade enligt uppgifterna tänkt ta personalen som gisslan. 

För att enklare kunna övermanna offret hade de bestämt att personen skulle vara kort och smal. Sedan var planen att sticka personen i ögonen med en pincett och sno all larmutrustning för att gisslan inte skulle kunna slå larm. 

LÄS MER: Johanna Janssons plan för att fly Hinseberg: Hugga personal i ögonen

Johanna Jansson ska avtjäna sitt straff på kvinnofängelset Ystad. Foto: Johan Nilsson/TT

MISSA INTE: Johanna Janssons ilska när Maja Hellman förnekade mordet på Tove – det här sa hon

Johanna Jansson vill ha en ny pincett

Sedan Janssons försök att fly anstalten har pincetten beslagtagits av Kriminalvården – något som Jansson själv inte är nöjd med. 

Hon har nämligen överklagat Kriminalvårdens beslut och begär en omprövning för att få tillgång till en pincett igen, enligt en dom från förvaltningsrätten i Malmö som Nyheter24 har tagit del av.

Hon yrkar att hon endast vill ha en pincett för att plocka sina ögonbryn, eftersom pincetten som finns att köpa på på anstaltens kiosk "inte fungerar". Hon menar att hon vet flera medintagna som får ha pincetter i sina rum utan problem. 

I domen som Nyheter24 har tagit del av framgår det att Johanna Jansson yrkar på följande:

"Hon kommer inte att manipulera anläggningen på något vis utan endast ha den till att plocka sina ögonbryn med. Hon har aldrig missbrukat sin pincett. Det som hänt tidigare på annan anstalt med en pincett har hon inte alls varit inblandad i. Hon skulle inte förvara pincetten på rummet utan låna den ur hennes låda på kriminalvårdens kontor under en begränsad tid"

Överklagandet avslås: Ingen pincett för Johanna Jansson

Förvaltningsrätten och Kriminalvårdens delar dock inte Janssons bild av situationen och bedömer istället att innehavet av pincett inte är särskilt angeläget för Jansson. 

De menar att Janssons överklagan inte tillför någon information som förändrar läget. Överklagandet ska därför avslås. 

LÄS MER: 

Här kommer Toves mördare Johanna Jansson avtjäna sitt straff

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

/