Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schyman nöjd trots missad EU-plats

Nyheter | 08/06/2009 09:20

Gudrun Schyman kom är nöjd trots att hon inte kom in i EU-parlamentet.

Gudrun Schyman kom till feministiskt initiativs (fi) valvaka med de senaste dagarnas uppmärksamhet i ryggen.

Men även om det inte räckte till en plats i EU-parlamentet tycker hon ändå att fi har segrat.

– Det spelar ingen roll - vi har vunnit, sade Schyman till jublande anhängare på fi:s valvaka på en restaurang på Östermalm i Stockholm.

Det jublades i lokalen när vallokalsundersökningen presenterades i Sveriges Television. Där låg feministiskt initiativs resultat på 3,2 procent, strax under gränsen på fyra procent. Men vid 23-tiden hade fi fallit tillbaka till 2,1 procent.

Partiet har gått till EU-val med ett brett politiskt handlingsprogram för EU. Och trots att det inte ledde hela vägen fram var ändå Schyman nöjd med att ha rört om i grytan.

De senaste dagarnas fokus på förstanamnet Schyman har handlat om bristen på fi-valsedlar i landets vallokaler - och på kompositören och före detta ABBA-medlemmen Benny Anderssons gåva på en miljon kronor för att betala annonser som belyser problemet i landets stora tidningar.

TT: Vad tror du att det har betytt?

– Jag tror att det betyder att många fick upp ögonen för att vi är med, att det går att rösta på feministiskt initiativ och att det går att rösta på Gudrun Schyman i det här valet, svarar Schyman.

Skrivet av: