Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

ABBA-Benny ger en miljon till Schyman

Nyheter | 05/06/2009 21:30

ABBA-Benny Andersson har bidragit med en miljon kronor till Gudrun Schymans kampanj.

Kompositören Benny Andersson, tidigare medlem i popgruppen ABBA, har bidragit med en miljon kronor till Gudrun Schymans kampanj för att få henne invald i Europaparlamentet för Feministiskt initiativ. Det avslöjade Gudrun Schyman i SVT:s Aktuellt under fredagskvällen.

– Han förväntar sig att fler ska få reda på hur det ska gå till att rösta på Feministiskt initiativ.

Annonserat överallt

I ett pressmeddelande under gårdagen uppgav Schyman att FI fått en stor donation som gjort det möjligt för partiet att synas under slutspurten i EU-valet.

– Det är uppenbart att många reagerar över att det inte alltid har fungerat som det ska med förhandsröstningen och valsedlarna. Den person som har skänkt oss pengar har gjort en stor insats för demokratin och vi är oerhört glada över det. Vi tror att det kan bli avgörande för resultatet på valdagen eftersom vi har fått många rapporter om osäkerhet hos väljarna, skrev Schyman om donationen som gjort det möjligt för FI att synas i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan.

Demokratisk kamp

I dag avslöjades det alltså att donationen kom från ingen annan än Benny Andersson. Andersson bekräftade sin donation via ett pressmeddelande. Där skriver han bland annat att beslutet att donera har lika mycket att göra med kampen om demokrati som FI.

"(...) men eftersom jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så bestämde jag mig för att försöka hjälpa till genom att erbjuda finansiellt stöd till en annons, som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas.", säger Andersson och berättar att Sverige har mycket att vara stolt över, bland annat vissa politiker:

"Till och med en och annan rakryggad politiker. Till den kategorin hör Gudrun Schyman. Jag är övertygad om att hon kommer att göra skillnad om hon får en plats i EU-parlamentet och då inte bara i frågor som gäller jämställdhet!"

Får inget inflytande

Schyman meddelade tydligt i Aktuellt att Andersson inte söker eller kommer att få något inflytande över kampanjen - trots den stora donationen.

– Det här är inte ett bidrag till valkampanjen, säger Schyman.

– Det är den demokratiska frågan som är det viktiga här, fortsätter hon.

Hon uppger att det är de valtekniska problem Schyman tidigare påpekat som Andersson i huvudsak vill hjälpa till att belysa med sitt bidrag till kampanjen.

– Han upprördes över det. Han sa att så får det inte gå till, sa Gudrun Schyman i Aktuellt.

Här förklarar Benny Andersson med egna ord varför han väljer feministiskt initiativ. (Klicka här för att läsa mer)

Se Schyman berätta om donationen i Aktuellt

Skrivet av: