Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schyman ser valframgång för Fi

Nyheter | 04/06/2009 13:52

Gudrun Schyman om Brysselplanerna, valmygel och tevetiden.

Gräsrotsrörelsen Feministiskt initiativs politiska framtid står inte på spel när det ska avgöras vilka som får plats i Europaparlamentet - den politiska bakgården för gemene svensk.

För stunden får partiet inte många procent i de högst osäkra opinionsmätningarna och Ladbrokes odds på att Gudrun Schyman tar plats är 4,50.

– Om vi kommer in i parlamentet eller inte är inte avgörande för feministiskt initiativs fortlevnad. Det här är ett långsiktigt arbete, och så har det alltid gått till. För exempelvis den kvinnliga rösträttsreformen tog det 15 år av agitation innan den kom till stånd. Det hade vi aldrig lyckats med om vi lagt ned vid motgångar, säger Schyman till Nyheter24.

– Kommer vi in i parlamentet underlättar det när vi ställer upp i riksdagsvalet 2010 samtidigt som det inspirerar andra partier i Europa oerhört. Det ger också enskilda feminister i andra partier luft under vingarna.

Tillsammans med veteranen och profilen Alf Svensson (kd) får Schyman draghjälp av flera kändisar och hipsters. När de andra toppkandidaterna har svårt att få ljuskäglan att träffa rätt lyckas Svensson mobilisera namn som Leif GW Persson, Gert Fylking och Calle Schulman. Schyman backas upp av profiler som Unni Drougge, Carl Johan de Geer och Kim Anderzon.

–Precis som Alf Svensson har jag funnits länge inom politiken. Vi har båda varit partiledare och talar med folk på ett sätt som folk begriper. Vi säger våra åsikter och har integritet. Sedan står vi långt ifrån varandra politiskt. Den linje som kd driver på Europanivå är riktigt förkastlig.

Schyman har alltid varit tevemässig. Till skillnad från Fredrik Reinfeldt, som vemodigt brukar beklaga att han med sin politikerroll inte tillåts spexa, klädde hon fullständigt av komikerliten i skandalprogrammet Grillad. Med humor och allvar som vapen var det i bländande Schyffertklass. Mediegurun och förre politiske reporten Paul Ronge hade inte sett något liknande sedan exministern Sten Anderssons glansdagar.

–Om det blir någon mer teve beror på hur det går i valet. Jag är övertygad om att den här gräsrotsrörelsen som vi har etablerat kommer att ge resultat. Annars har jag pratat med TV8 om att göra rapporter - en personlig krönika från Bryssel - som kan vara ett stående inslag i något av kanalens program. Som tidigare försöker jag vara på flera arenor samtidigt, säger Gudrun Schyman till Nyheter24.

Myglet med valsedlar i årets valrörelse fick pirater att skandera om polisanmälningar och valfusk. För första gången ska sällsynta internationella valobservatörer beträda svensk mark. Schyman kan för Nyheter24 avslöja att det sista veckan innan valet pågår oegentligheter mot feministiskt initiativ.

– Det pågår och det är fruktansvärt. Jag vet att det finna andra som inte gillar oss, och som tar våra buntar med valsedlar och slänger dem i vallokalerna. En förtvivlad röstare kan ringa en halvtimme senare och säga att det inte finns några sedlar.

Det är en jättelogistisk övning att få ut valseldar i hela landet. En valförrättare erkände till henne personligen att han rekommenderat en Fi-röstare att skriva "Fi" på en blank sedel när det inte fanns några från partiet. Problemet är bara att förkortningar inte gäller, och att de rösterna kasseras.

– Vi kommer så småningom att ta kontakt med valobservatörerna och redogöra för hur det ser ut och vad som har hänt. Många valförrättare är felinformerade. Man måste ändra på reglerna. Det är en katastrof, säger Schyman.

I Europaparlamentet väntas Fi komma med en annan utgångspunkt än de andra etablerade partierna, och ställa frågorna som ingen annan vågar ställa i de gråa gubbkorridorerna.

– Ta EU:s säkerhetspolitik som exempel där man vill stärka EU:s militära muskler. Men det största säkerhetsproblemet har man glömt bort. Det är fler kvinnor som dör till följd av mäns våld i hemmet än i väpnade konflikter. Det här betraktas i dag som en kvinnofråga som förpassas till något kvinnoutskott. Vi vill utvidga säkerhetsbegreppet till att innefatta kvinnovåld, säger Gudrun Schyman.

Samtidigt som högerpopulisterna vinner politisk terräng aktualiseras abortfrågan. Fi vill göra abort till en mänsklig rättighet för att stoppa familjefundamentalistiska och religiösa krafter.

– Medlemsländer kan i dag via sina parlament förbjuda abort. Utvecklingen som vi ser måste stoppas och vi måste få bort frågan från högerextrema och religiösa fundamentalister som går fram på bred front.

På söndag, den 7 juni, är valdagen för valet till Europaparlamentet. Innan går det att förtidsrösta på flera ställen.

Skrivet av: