Polisavspärrningar efter att skott avlossats i närheten av Israels ambassad på Östermalm i Stockholm den 17 maj – dagen efter det att en 15-åring gripits beväpnad på väg mot ambassaden.
Polisavspärrningar efter att skott avlossats i närheten av Israels ambassad på Östermalm i Stockholm den 17 maj – dagen efter det att en 15-åring gripits beväpnad på väg mot ambassaden. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Greps beväpnad på väg till ambassad – åtalas

En 15-årig pojke åtalas misstänkt för grovt vapenbrott efter att ha gripits beväpnad med en skarpladdad pistol i en taxi på väg mot Israels ambassad, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Gripandet skedde den 16 maj i Tyresö söder om Stockholm.

— Han har inte velat uttala sig någonting under förundersökningen, säger åklagare Rasmus Öman till radion.

Det är oklart vad som skulle ha skett om pojken hade kommit fram. Men i en beslagtagen mobil har polisen hittat flera chattar på engelska mellan pojken och en för polisen okänd person.

Pojken har enligt polisen skrivit att han "skulle göra vad som helst för det här jobbet". Den okände ska ha gett instruktioner om hur 15-åringen först skulle ta en taxi för att hämta vapnet – och sedan invänta en andra som skulle ta honom till ambassaden.

Pojken ska även ha gjort sökningar i sin mobil på såväl Israels ambassad som den israeliska flaggan kvällen före gripandet.

Påföljande kväll inträffade en skjutning vid ambassaden som polisen inte lyckades stoppa. Israeliska underrättelsetjänsten Mossad har pekat ut skjutningen som ett iranskt beställningsjobb. Två personer har gripits.

TT
/
/
/