Riksdagsledamoten Björn Wiechel (S), som företräder den arbetsgrupp inom Socialdemokraterna som presenterar förslaget om att lägga ner Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Riksdagsledamoten Björn Wiechel (S), som företräder den arbetsgrupp inom Socialdemokraterna som presenterar förslaget om att lägga ner Arbetsförmedlingen. Arkivbild. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Nya S-förslaget: Lägg ner arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är "politiskt förstörd" och bör läggas ner. Det föreslår en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna – som pekar ut privatiseringen under Stefan Löfvens styre som ett av problemen. Jag vill ha en statlig arbetsmarknadspolitik, säger S-ledamoten Björn Wiechel.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Han beskriver en situation där många i dag fastnar i "otrygga, slitsamma och lågbetalda arbeten", samtidigt som företag saknar personal till högproduktiva jobb.

— Därför vill vi som en del av att återta kontrollen lägga ner arbetsförmedlingen, göra om och göra rätt. Det här är en politiskt förstörd myndighet, säger Björn Wiechel till TT.

Vuxenutbildning lyfts fram

I stället föreslås statligt styrda insatser som ska se till att det finns arbetsförmedlare lokalt ute i landet med hög grad av "regionalt självbestämmande". Vuxenutbildningen ska också vara en viktig del i att få människor i långsiktiga arbeten.

Hur ska man, genom att lägga ner Arbetsförmedlingen, lyckas bättre med att styra människor från otrygga jobb till vad ni beskriver som "bra" jobb?

— De som jobbar med förmedling ska ha mycket högre frihetsgrad att styra insatser, man måste koppla på utbildning så att människor får mer insatser som styr mot de här jobben. Att det inte blir de här korta, tillfälliga huggen som är styrande, utan det långsiktiga produktivitetsmålet, säger Björn Wiechel.

Stora förändringar

Arbetsförmedlingen har förändrats i flera steg de senaste årtiondena, under regeringar av olika färg.

2019 genomfördes en större privatisering under den dåvarande S-MP-regeringen, som del av januariavtalet med de borgerliga stödpartierna C och L.

— Den har skapat en marknad där man tjänar pengar på arbetslösheten i stället för att bekämpa arbetslösheten, Björn Wiechel till TT.

Han svarar inte direkt på frågan om det var ett misstag att privatiseringen drevs igenom under S-styre.

— Vi gjorde inte upp med den då, jag vill göra upp med den nu, säger han.

Välkomnas av Företagarna

Förslaget från arbetsgruppen är en del av ett Socialdemokraternas arbete med att ta fram ny politik på flera olika områden. Det kommer nu att först läggas fram för partistyrelsen varefter partikongressen väntas ta ställning nästa vår.

Intresseorganisationen Företagarna välkomnar förslaget om att lägga ner Arbetsförmedlingen.

"Äntligen förstår Socialdemokraterna vidden av problemet med Arbetsförmedlingen. Deras förslag på lösning är däremot helt fel väg att gå. Genom att kasta ut privata aktörer skulle myndigheten fungera ännu sämre", säger Benjamin Dousa, vd på Företagarna, i ett pressmeddelande.

TT
/
/
/
/