Hundrädd? Då ska du sluta göra detta
Det är vanligt med fobier för djur som spindlar, ormar och fåglar. Men rädsla för hundar ligger också högt på listan. Vill du komma över din rädsla finns det beteenden du bör sluta med.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Nyheter24 har tidigare skrivit om flygfobi, trypofobi och vad man kan göra för att hjälpa en partner eller anhörig med flygrädsla. Denna gång tar vi tag i hundrädsla och reder ut vad det beror på, och vad man ska sluta göra för att bli av med den.
Jonas Evander är legitimerad psykolog och psykoterapeut och berättar för Nyheter24 att det är vanligt att ha fobier för djur och de vanligaste att vara rädd för är spindlar, ormar, fåglar, råttor och hundar.
LÄS MER: Ica:s drag får hundägare att se rött: "Hjälper inte"
Olika hundraser
Eftersom hundar kan skilja sig mycket i beteende och utseende är det kanske inte konstigt att tycka att vissa hundraser kan verka mer skrämmande än andra. Men Jonas Evander menar att rädslan ofta inte alls påverkas utefter hundras eller storlek.
– Det kan vara att hunden tar ögonkontakt, att hunden är lös, att hunden är social, att hunden rör sig mot dig, att hunden ger andra människor uppmärksamhet och att hunden är lekfull, då uppfattas den ofta som skrämmande.
Därför är du rädd
Till skillnad från exempelvis spindlar och ormar kan rädslan för hundar bero på negativa interaktioner när man som exempel blivit jagad eller biten av hunden. Jonas Evander berättar att det inte finns någon given anledning till varför människor är rädda för hundar, utan det är bara teorier. Han delar in teorierna i två kategorier.
MISSA INTE: Systembolagets nya förändring – det får inte personalen göra
Associationsinlärning
– Här har man dels lärt sig genom att man haft någon erfarenhet som satt igång det. Men det kan också vara en upplevelse av kontrollförlust i mötet med en hund, typ att en hund hoppar på en, springer mot en, skäller på en när man är barn. Men detta gäller inte alla gånger.
Modellinlärning
– Det är när du observerar andra människor och då är det vanligt att mamma, pappa eller någon annan nära person har betett sig skrämd i närheten av hundar. Det kan vara att man försöker skydda barnet och att det på det sättet visa att "det här är en farlig situation".
LÄS MER: Enkla knepet: Så tränar du bort din ormfobi
Detta ska du sluta med
Jonas Evander understryker att det är skillnad på att bli skrämd av en hund och att upprätthålla rädslan.
– Majoriteten som blir skrämda av hundar utvecklar inte fobier och då är det frågan om vad som håller rädslan vid liv över tid, säger han.
Hundrädda agerar ofta på olika sätt för att skydda sig själva. Det är något som Jonas Evander menar att man bör försöka sluta med eftersom man vid varje tillfälle med en hund betingar situationen med fara och summa kardemumma lyckas man inte motbevisa sina katastroftankar.
– Då finns det två huvudsakliga kategorier. Dels undvikande beteenden där du helt enkelt inte försätter dig i situationer med hundar över huvud taget, alternativt att du lämnar situationen, vänder på klacken och går åt andra hållet.
Den andra kategorin av vanligt beteende är säkerhetsbeteenden vilket går ut på att försöka skydda dig från det värsta katastrofen.
– Det kan vara att hålla avstånd, kolla att hunden är kopplad, att du försöker kolla var hunden ska gå någonstans, ja det finns en uppsjö av beteenden. Beteendena går ut på att försöka skydda dig själv från det värsta, säger Jonas Evander.
MISSA INTE: Kunglig hovleverantör i konkurs – efter 120 år