Fällande domar för köttfusk

Nacka tingsrätt fäller två Ica-anställda för brott mot livsmedelslagen.


Nacka tingsrätt fäller två anställda vid Ica Maxi i Nacka utanför Stockholm för brott mot livsmedelslagen. Männen, 27 respektive 35 år, döms till vardera 40 dagsböter.

Dessutom döms Ica Maxi i Nacka att betala en företagsbot på 100 000 kronor.

I slutet av 2007 avslöjade Sveriges Televisions Uppdrag granskning att köttfärs märkts om och därefter sålts med nya datum i fyra Ica-butiker. Fyra förundersökningar om brott mot livsmedelslagen inleddes, men förundersökningarna mot tre av butikerna lades ner eftersom brott inte gick att styrkas.

I höstas väckte kammaråklagare Solveig Sörlien åtal i fallet med Ica Maxi i nacka. Hon hade yrkat på att butiken skulle betala minst 350 000 kronor i företagsbot.

Åklagare Solveig Sörlien har inte läst domen när TT talar med henne, men hon är nöjd att tingsrätten gick på hennes linje och fällde de anställda och utdömde företagsbot.

Sörlien hade yrkat på en företagsbot på 350 000 kronor eftersom "brottet begåtts av personer i ledande ställning grundad på befogenhet att företräda näringsidkaren", som hon skrev i stämningsansökan. Nu valde tingsrätten att lägga företagsboten på 100 000 kronor.

– Det är svårt att sätta en företagsbot, det finns ju inte en praxis. Det är ju möjligt att tingsrätten tyckte att det inte kunde visas att det här var i den omfattningen som jag tyckte, säger hon till TT.

Solveig Sörlien vill inte uttala sig om ett eventuellt överklagande innan hon har läst domen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!