Stort livsmedelssvinn i butikerna

Rädslan är stor efter köttskandalerna runtom i landet och mängder livsmedel slängs i onödan.


Gammal köttfärs och falskmärkta etiketter har lett till en allvarlig livsmedelskris i svenska Ica-butiker. Nu vidtar man extra stora försiktighetsåtgärder vilket har lett till att mängder av mat slängs i onödan. Många butiksägare är rädda för att det ska ske en förväxling mellan tjänliga livsmedel och de som närmar sig utgångsdatumet.

– Vi måste vara på den säkra sidan, säger Håkan Claesson på ICA Kvantum i Ulricehamn

Man vill slippa slänga stora mängder mat. Butikerna försöker anpassa tillgången till efterfrågan så gott det går genom att till exempel ha lite mindre oxfilé i början av veckan.

– Jag tycker det är fruktansvärt när man slänger bra mat. Det tar emot i hjärtat, säger Håkan Claesson, till Sveriges Radio-Sjuhärad.

Man har också försökt rädda situationen genom att införa personalrabatt på livsmedel med kort datum. Ett tekniskt hjälpmedel är en märkapparat som snabbt läser av utgångsdatum och räknar om till lämpligt pris för att varorna ska komma till försäljning, rapporterar Sveriges Radio-Sjuhärad.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!