Återkallanden av livsmedel vanligare
Att via massmedia återkalla livsmedel på grund av misstanke om bakterier blir vanligare. Men enligt experterna är det ett tecken på att livsmedelsproducenterna gör som de ska.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
ICA: Smörgåsar innehållande listeria
ICA: Räksallad och baguette innehållande listeria
Saltå Kvarn: mjöl innehållande mögelgift
ICA, Axfood och Lidl: ägg innehållande salmonella
ICA: gorgonzola innehållande listeria
Smak av Gotland: lammfärs innehållande salmonella
Källa: Livsmedelsverket
Återkallade livsmedelsprodukter har under sommaren återkommit i nyheterna som rapporterat om listeria i sallader och salmonellasmittade ägg. Men även om återkallande av livsmedel, enligt Livsmedelsverket, blir allt vanligare så ska det ses som ett bra tecken och inte tolkas som att något blivit fel.
— Snarare betyder det att livsmedelsproducenten skött sig, utfört sina rutinkontroller, hittat smittan, anmält den och sedan återkallat produkten med misstänkt smitta för att skydda oss, säger Jonas Toljander, som är risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.
Tack vare att livsmedelsproducenterna rutinmässigt testar djur, kök och andra lokaler där mat hanteras för bakterier så är till exempel färre än en procent av de svenska djuren smittade med salmonella. Vilket är bra jämfört med andra länder.
Att helt skydda livsmedelsproducerande djur från salmonellabakterier är enligt Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, inte rimligt då de är en naturlig del av vår omgivning.
— Vi kan inte utrota salmonella i naturen så det är ett styrkebesked att vi fångar upp den i våra kontroller då det leder till åtgärder säger hon.
Bättre på anmäla
Trots bättre testning och sen återkallanden ökar antalet anmälda fall av listeriainfektioner hos Folkhälsomyndigheten. En siffra som Jonas Tolvander menar står för en förbättring i att anmäla infektionen till myndigheten.
— Men ökningen beror också på att gruppen äldre blir större i Sverige. Jämfört med andra riskgrupper som gravida är äldre sämre på att ta till sig råd om att vara försiktiga med vissa produkter med långt hållbarhetsdatum säger han.
Enligt Jonas Tolvander är listeria en knepig bakterie som också finns överallt. Den har en förmåga att ta sig in i kök, bita sig fast i köksmaskiner och smyga sig in i färdigsallader, skivat pålägg och lax som färdigställs där.
Utbud av färdigmat ökar
Ytterligare en förklaring till ökningen kan komma från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vars forskning visat en koppling till det ökade utbudet av färdigmat och listeria.
Boven är färdigsköljda bladgrönsaker i påsar som sedan används i smörgåsar och pastasallader som numera är populära lunchalternativ i livsmedelsbutikerna.
Rättad: I en tidigare version angavs fel tidsperiod i faktarutan