Livsmedelsverket går ut med information inför kräftskivan och delar en uppmaning för den som oroar sig.
Livsmedelsverket går ut med information inför kräftskivan och delar en uppmaning för den som oroar sig. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Johan Nilsson/TT

Livsmedelsverkets uppmaning inför kräftskivan: "Bra att veta"

Augusti brukar för många innebära tiden på året då det är dags att anordna en kräftskiva. Nu har Livsmedelsverket gått ut med information och en uppmaning till de som oroar sig över eventuella miljögifter i skaldjuren.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det råder kräftskivetider. Även om något specifikt datum inte följs av alla så är augusti månad tiden på året då allra flest kräftskivor hålls i trädgårdar runt om i landet.

MISSA INTE: 7 grymma tips som gör din kräftskiva lyckad

Kräftskiva? Det dricker svenskarna helst

När långbord monteras fram och borden dukas med allt från kräftor, räkor, västerbottenpaj och snaps så finns det några saker svenskar gärna inte är utan – framför allt när det kommer till glasets innehåll.

Nyheter24 har tidigare skrivit om favoritdryckerna på kräftskivan och de fem allra mest populära är kanske ingen skräll:

  1. Öl
  2. Snaps
  3. Vitt vin
  4. Läsk
  5. Stilla vatten

LÄS MER: Det har svenskarna helst i glaset på kräftskivan – överlägsen etta toppar listan

Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Kräftskiva? Det bör du känna till – och tänka på

I och med att kräftsäsongen är i full gång finns det också flera delar som är bra att känna till innan det är dags att avnjuta skaldjuren. 

Enligt Livsmedelsverket riskerar du nämligen att få i dig PFAS som släppts ut i miljön, vilket sedan hamnar i mat och dricksvatten. 

PFAS, som är ett samlingsnamn för industriellt framställda kemikalier, är farligt och kan orsaka cancer och försvaga immunförsvaret, enligt Naturvårdsverket. 

Ämnena kan dessutom lätt lagras i fisk och skaldjur, vilket riskerar att hamna i våra kroppar när vi sedan äter den fångade fisken. 

Med bakgrund av detta har nu Livsmedelsverket gått ut med lugnande information till svenskarna inför den stundande kräftskivan.

”I kräfftider kan det vara bra att veta att det går bra att äta kräftor utan risk”, skriver de på sin hemsida.

I samma veva passar även myndigheten på att uppmana dig att kontakta din kommun för att ta reda på om du behöver begränsa mängden fisk och skaldjur du äter om du känner dig orolig. Så även om du fiskat den själv.

Men att oroa sig inför kräftskivan är inte nödvändigt, menar de.

”Fakta är att det går bra att äta kräftor utan risk. Det beror på att vi bara äter kräftor några få gånger varje år”.

LÄS MER: Då bör du anordna kräftskivan – och här är anledningen

Foto: Daniel Nilsson / Svd / TT
Foto: Daniel Nilsson / Svd / TT

MISSA INTE: Kräftskiva på g? Så ska du tänka kring din dekoration till festen

/
/
stats