Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oklar risk med vuxenmedicin till barn

- 18/10/2008, 19:17 -

Man har nyligen slagit larm om att stora mängder mediciner avsedda för vuxna skrivs ut till barn utan att de först testats för rätt åldersgrupp. Men Läkemedelsverket menar att det inte finns någon anledning till oro.

Skrämmande siffror visar att över 60 procent av de vanligaste medicinerna som skrevs ut till barn förra året, inte är godkända för den åldersgruppen. Resultaten presenterades under Rudbeck-dagen i Uppsala efter kartläggning av läkemedelsutskrivning.

Kent-Åke Henricson, överläkare på Barnkliniken, ser inte några större problem med att medicinerna inte är testade på barn.

– Sedan kan barn precis som vuxna få biverkningar även vid fastställda doser, säger Kent-Åke Henricson, till Sveriges Radio.

Kartläggningen baseras på omkring 2,2 miljoner recept som skrevs ut till barn inom öppenvården under förra året. Man väntar på kompletterande utredningar för att få en helhetsbild. Trots de avslöjande rapporterna ser Läkemedelsverket ingen anledning till allmän oro. Men proffessor Viveca Odling tillägger att det inte är helt oproblematiskt att ge vuxenmediciner till barn.

– Problemet är att det inte går att översätta doseringen till ett barn bara genom att jämföra kroppsvikten. Barn har en annan ämnesomsättning, och den varierar mycket med barnets ålder. Många faktorer spelar in, säger Viveka Odling på Läkemedelsverket, som samordnat kartläggningen.

Det finns nya EU-direktiv som ska garantera att mediciner är säkra för barn innan de skrivs ut. Proffessor Viveca Odlind får frågan om man sett några förändringar i hanteringen av läkemedel och tester.

– Det är väl för tidigt att säga än. Det trädde i kraft förra året och eftersom det tar lång tid att utveckla läkemedel så kommer det naturligtvis att ta lite tid innan man börjar se effekter av det, säger Viveca Odlind, enligt Sveriges Radio.

Även om man kan anpassa doserna till ett barn, kan ju vissa läkemedelssubstanser vara mer eller mindre lämpliga för en barnkropp och ge upphov till specifika biverkningar.

Skrivet av: