Nordiska EU-länder stöttar Island

De nordiska EU-länderna välkomnar Islands planer på att bli EU-medlem.


De nordiska EU-länderna välkomnar Islands planer på att bli medlemmar i unionen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) lovar att Sverige ska stödja en isländsk ansökan.

Under söndagen och måndagen har Nordens statsministrar träffats i Egilsstadir på nordöstra Island för ett informellt sommarmöte.

Givna punkter under mötet har till exempel varit den internationella finanskrisen och klimatfrågan.

I ett uttalande förklarar statsministrarna att de nordiska länderna bör pressa på för att det ska bli ett globalt avtal på FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i slutet av året. De underströk också vikten av ett nordiskt samarbete för att motverka finanskrisens effekter.

En av huvudpunkterna på mötet är de isländska ambitionerna att bli medlemmar i EU.

Islands statsminister Jóhanna Sigurardóttir gav en redogörelse för hur läget är. I den isländska riksdagen, alltinget, finns ett förslag som innebär att när förhandlingarna med EU är avgjorda ska en folkomröstning hållas.

Island hoppas att förhandlingarna om ett medlemskap ska kunna inledas nästa år.

Även om Reinfeldt säger att Sverige kommer att stödja en medlemskapsansökan och kommer att arbeta för att snabbt få upp den på dagordningen är han mer försiktig i sin bedömning av tidsplanen.

– Vi får avvakta Islands process. Vi måste vara tydliga med islänningarna och inte ställa upp någon bild av förväntningar. Det måste ändå till reella förhandlingar som tar sin tid, sade han till TT i helgen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!