Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alltinget till EU-omröstning

- 28/05/2009, 13:19 -

Islands regering begär omröstning i EU-frågan.

Den isländska regeringen begärde på torsdagen att den isländska riksdagen, alltinget, går till omröstning i EU-frågan.

I måndags lade utrikesminister Ossur Skarphedinsson (s) fram regerings EU-förslag som går ut på att Island snarast inleder medlemsförhandlingar med EU.

Saken har debatterats i flera dagar och på torsdagen sade Skarphedinsson att det nu var dags att gå till omröstning.

Statsminister Johanna Sigurdardottirs EU-plan går ut på att skicka in en medlemsansökan redan i juli, förhandla med EU under hösten och därefter helst även hinna med en folkomröstning om själva medlemskapet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som leder EU efter halvårsskiftet, har uttryckt försiktig optimism om Islands möjligheter att snabbt bli EU-medlem. Men han har också hänvisat till att det finns en "utvidgningströtthet" bland EU:s mäktigaste medlemmar.

Att Skarphedinsson nu vill påskynda processen ska ses i samband med att oppositionen under torsdagen planerade att lägga fram ett eget EU-förslag.

Det förslagets främsta tillskyndare är det tidigare regeringspartiet Självständighetspartiet som är emot ett EU-medlemskap.

Skrivet av: