Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänsterregering på Island

Nyheter | 26/04/2009 10:03

S tillsammans med koalitionspartnern Gröna vänstern bildar regering.

Islands socialdemokratiska statsminister Johanna Sigurdardottir har nu ett starkt stöd av väljarna att leda landet som drabbats så hårt av den ekonomiska krisen.

Dagen efter valet stod det helt klart att vänstern vunnit valet med råge. Det mesta pekade på att Socialdemokraterna tillsammans med koalitionspartnern Gröna vänstern kommer att få sammanlagt 34 av alltingets totala 64 mandat.

– Jag är övertygad om det här är vår stora seger, sade 66-åriga Johanna Sigurdardottir när hon tidigt på söndagsmorgonen inför jublande partikamrater utropade sin seger.

– Jag känner mig rörd, stolt och ödmjuk i denna stund när vi delar denna historiska seger, fortsatte Sigurdardottir och tillade att hon uppfattar att hon nu har väljarnas stöd att närma sig EU.

Frågan om ett eventuellt EU-medlemskap kan bli svår nöt att knäcka för den nya regeringen eftersom koalitionspartnern Gröna vänstern är emot ett medlemskap.

Ledaren för Gröna vänstern, Steingrimur Sigfusson, sade på söndagen att samtal om regeringsbildning med Socialdemokraterna skulle påbörjas redan under söndagen, men att han förväntar sig mer seriösa förhandlingar lite längre fram.

På frågan om han trodde att den känsliga EU-frågan kunde lösas inom den blivande regeringen svarade Sigfusson att han var "optimistisk".

Om vänsterblocket fick ett historiskt stöd straffade väljarna däremot konservativa Självständighetspartiet. Partiet fick förvisso också fick historiska röstsiffror - men åt andra hållet.

Självständighetspartiet, som lett landet i 18 år fram till i januari i år då regeringen tvingades avgå efter totalkollapsen i den isländska ekonomin, fick drygt 23 procent av väljarstödet. Siffran kan exempelvis jämföras med de 27 procent partiet fick 1987 och som då var den lägsta i partiets historia.

– Vi förlorade den här gången, men vi kommer att segra på nytt längre fram, löd partiledaren Bjarni Benediktssons kommentar till nederlaget.

Socialdemokraterna och Gröna vänstern leder redan en övergångsregering, eftersom de fick ta över i vintras när Självständighetspartiet tvingades bort.

Skrivet av: