Vänsterregering på Island

S tillsammans med koalitionspartnern Gröna vänstern bildar regering.


Islands socialdemokratiska statsminister Johanna Sigurdardottir har nu ett starkt stöd av väljarna att leda landet som drabbats så hårt av den ekonomiska krisen.

Dagen efter valet stod det helt klart att vänstern vunnit valet med råge. Det mesta pekade på att Socialdemokraterna tillsammans med koalitionspartnern Gröna vänstern kommer att få sammanlagt 34 av alltingets totala 64 mandat.

– Jag är övertygad om det här är vår stora seger, sade 66-åriga Johanna Sigurdardottir när hon tidigt på söndagsmorgonen inför jublande partikamrater utropade sin seger.

– Jag känner mig rörd, stolt och ödmjuk i denna stund när vi delar denna historiska seger, fortsatte Sigurdardottir och tillade att hon uppfattar att hon nu har väljarnas stöd att närma sig EU.

Frågan om ett eventuellt EU-medlemskap kan bli svår nöt att knäcka för den nya regeringen eftersom koalitionspartnern Gröna vänstern är emot ett medlemskap.

Ledaren för Gröna vänstern, Steingrimur Sigfusson, sade på söndagen att samtal om regeringsbildning med Socialdemokraterna skulle påbörjas redan under söndagen, men att han förväntar sig mer seriösa förhandlingar lite längre fram.

På frågan om han trodde att den känsliga EU-frågan kunde lösas inom den blivande regeringen svarade Sigfusson att han var "optimistisk".

Om vänsterblocket fick ett historiskt stöd straffade väljarna däremot konservativa Självständighetspartiet. Partiet fick förvisso också fick historiska röstsiffror - men åt andra hållet.

Självständighetspartiet, som lett landet i 18 år fram till i januari i år då regeringen tvingades avgå efter totalkollapsen i den isländska ekonomin, fick drygt 23 procent av väljarstödet. Siffran kan exempelvis jämföras med de 27 procent partiet fick 1987 och som då var den lägsta i partiets historia.

– Vi förlorade den här gången, men vi kommer att segra på nytt längre fram, löd partiledaren Bjarni Benediktssons kommentar till nederlaget.

Socialdemokraterna och Gröna vänstern leder redan en övergångsregering, eftersom de fick ta över i vintras när Självständighetspartiet tvingades bort.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?