Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Isländsk EU-debatt inledd

Nyheter | 28/05/2009 16:42

Det isländska alltinget inledde i dag sin med spänning emotsedda debatt.

Det isländska alltinget, inledde på torsdagen sin med spänning emotsedda debatt om regeringens förslag att ansöka om EU-medlemskap. Men frågan kan dra ut på tiden.

I måndags lade utrikesminister Ossur Skarphedinsson (s) fram regeringens EU-förslag som går ut på att Island snarast inleder medlemsförhandlingar med EU.

– Vi har inlett bygget av det nya Island, sade Skarphedinsson på torsdagen enligt isländska medier när parlamentsdebatten inleddes. Han uppmanade ledamöterna att snabbt gå till omröstning men talarlistan var lång.

Att Skarphedinsson vill påskynda processen ska ses i samband med att oppositionen under torsdagen planerade att lägga fram ett eget EU-förslag.

Försöker bromsa

Självständighetspartiet, konservativt tidigare regeringsparti, uppges ha gjort en överenskommelse med det betydligt mer EU-positiva borgerliga Framstegspartiet. Förslaget innebär att alltingets utrikesutskott ska styra EU-skutan och inte regeringen, vilket i praktiken skulle medföra att seglen revas.

Tanken är att utskottet ska göra en konsekvensanalys innan alltinget går till omröstning. Det skulle torpedera statsminister Johanna Sigurdardottirs snabbåtslinje som går ut på att skicka in en medlemsansökan redan i juli, förhandla med EU under hösten och därefter helst även hinna med en folkomröstning om själva medlemskapet.

Avhopp från vänstern

Debatten i alltinget väntas fortsätta under fredagen. Därefter går frågan till utrikesutskottet och sedan tillbaka till alltinget för debatt och omröstning, oklart när.

Den nuvarande majoriteten i alltinget för regeringens förslag kan under tiden urholkas om några ledamöter i koalitionspartnern, EU-kritiska Gröna Vänstern, röstar med oppositionens förslag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som leder EU efter halvårsskiftet, har uttryckt försiktig optimism om Islands möjligheter att snabbt bli EU-medlem. Men han har också hänvisat till att det finns en "utvidgningströtthet" bland EU:s mäktigaste medlemmar.

Utvidgningskommissionären Olli Rhen har sagt att medlemsförhandlingar är "möjliga" före årets slut.

Skrivet av: