Förvaltningsrätten i Göteborg. Arkivbild.
Förvaltningsrätten i Göteborg. Arkivbild. - Foto: Jonas Dagson/TT

Domstol stoppar Göteborgs Israelbojkott

Göteborgs stads bojkott av varor från bland annat Israel bröt mot lagen, anser förvaltningsrätten och upphäver beslutet. Det är beklagligt, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP)


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det var i våras som kommunens inköps- och upphandlingsnämnd, på förslag från styrande S, V och MP, beslutade att sluta köpa in varor från bland annat Israel.

Beslutet, som var riktat mot "stater som illegalt ockuperar andra stater", innefattade även varor från exempelvis Marocko och Ryssland.

Enligt förvaltningsrätten i Göteborg får enskilda kommuner dock inte fatta den typen av beslut. Enligt domstolen är bojkottbeslutet en form av opinionsyttring på det utrikespolitiska området.

"Saknas motivering"

Rätten hade tidigare stoppat beslutet tillfälligt och häver det nu helt, eftersom det bryter mot kommunallagen.

— Det är ett beslut som är tydligt riktat mot ett område som kommunen inte har att sköta. Det är statens uppgift att göra uttalanden inom det utrikespolitiska området, säger Maria Jolfors Detert som är rådman vid förvaltningsrätten.

Karin Pleijel, kommunalråd för Miljöpartiet, håller dock inte med.

— Vi tycker att det saknas en motivering till varför de ser det som en opinionsyttring. Vi ser det ju inte så, utan ville göra skillnad med våra upphandlingar, säger hon.

— Göteborg upphandlar varor för 29 miljarder kronor varje år och ställer sedan länge många etiska krav. Så vi beklagar att domstolen ser på kommuner som några som inte kan använda sin konsumentmakt.

Välkomnas av L

Det rödgröna styret har dock ännu inte beslutat hur man ska gå vidare efter förvaltningsrättens dom.

— Vi vet att det är komplext med juridiken i de här frågorna. Men vi ska analysera det här och bedöma huruvida vi ska överklaga eller inte, säger Karin Pleijel.

Axel Darvik, kommunalråd för Liberalerna och en av dem som överklagade beslutet, är desto nöjdare med att det nu blivit upphävt.

— Det är en viktig markering av rättsväsendet mot antisemitism. En kommun får inte bryta mot lagen och använda den här typen av bojkotter för att spä på splittringen mellan grupper i samhället, säger han.

TT
/
/
/
stats