Förbuds efter flera attacker. Tas till Sverige.
Förbuds efter flera attacker. Tas till Sverige. - Foto: Rodrigo Hanna/Pexels Igor Lushnitsky/Pexels

Djur förbuds efter dödliga attacker – skickas till Sverige

Efter flera dödliga attacker så har rasen förbjudits i Irland. Nu kommer Sverige ta emot dem istället.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Kamphundsrasen American Bully XL har på senare tid blivit en omtalad ras världen över. I slutet av 2023 så infördes restriktioner i Storbritannien för vem som kan äga rasen. Men efter att flera attacker rapporterats så har Irland nu infört ytterligare restriktioner. Från och med oktober är det olagligt att föda upp, sälja eller omplacera rasen. Regeringen har motiverat sitt beslut med att skydda allmänheten, 

Efter att rasen förbjuds hotas många hundar av avlivning, och 22 av dessa är på väg till Sverige. Det väcker oro bland experter, som varnar för riskerna med att ta emot denna kontroversiella hundras.

– Det är på många sätt lite läskigt, den här typen av hund som har hanterats och avlats på ett sätt som inte kan säkerställa är absolut en risk, säger hundcoachen Fredrik Steen till Tv4.

LÄS MER: Det händer med ditt husdjur när du dör: "Omhändertas"

Foto: Makarand Sawant/Pexels

Förbud efter dödliga attacker

Förbudet mot American Bully XL i Irland trädde i kraft efter flera tragiska incidenter. I Limerick dog en kvinna efter en attack, och i sydöstra Irland skadades en pojke och ett spädbarn allvarligt. 

Hundar som befinner sig på hundhem riskerar att avlivas, och endast de som ägarna kan behålla efter kastrering och märkning får stanna.

Med förbudet runt hörnet har organisationen Hundar utan hem tagit på sig ansvaret att rädda 22 av dessa hundar genom att omplacera dem i Sverige. Organisationen har uppmanat allmänheten att öppna sina hem för American Bully XL och varnar att tiden är knapp.

"Tiden för dessa hundar har börjat ticka och vi behöver er hjälp att hjälpa dessa hundar innan lagen träder i kraft", skriver Hundar utan hem på sin hemsida.

Men trots goda intentioner finns det kritiska röster. Fredrik Steen påpekar att arbetet med att omplacera kamphundarna kräver en enorm kunskap och ansvar, något han anser att få hundexperter vågar åta sig.

MISSA INTE: Vanliga höstfaran kan förgifta din hund – då kan den dö

”Enskilda raser är inte problemet”

Fredrik Steen betonar att problemet inte är kopplat till en enskild ras, utan till oreglerad avel. Han lyfter fram att man inte vet hur de irländska hundarnas bakgrund ser ut, vilket skapar ytterligare risker.

– Enskilda raser är inte ett problem, det är en lögn. Det är den oreglerade aveln som är problemet. Du kan ta en aggressiv hund och para med en annan aggressiv hund och det finns ingen som styr upp det, säger Steen till Tv4. 

Steen påpekar också att polisen i Sverige skulle vara bäst lämpade att avgöra vilka hundar som är säkra att omplacera, men att de troligen inte har resurser för detta.

Hundar utan hem, som är den förening som ansvarar för att ta emot de irländska kamphundarna, försvarar sin förmåga att omplacera dem på ett säkert sätt. De har sedan 2005 omplacerat hundar från Irland och menar att de kan säkerställa att de hundar som skickas till Sverige uppfyller alla krav på mental och fysisk hälsa.

– Vi omplacerar alla typer av hundar så länge de uppfyller våra kriterier för mental och fysiskt välbefinnande, säger föreningens ordförande Tove Eriksson till kanalen. 

LÄS MER: 

Felet många djurägare gör – kan göra din hund sjuk

Då ska du inte mata hunden – enligt veterinären

/
stats