Fritt danskt hasch sågas i Sverige

- 18/06/2009, 16:32 -

De danska sossarnas förslag om fritt hasch sågas i Sverige.

Socialdemokraterna i Köpenhamn funderar på att legalisera haschförsäljning.

Ett förslag som sågas helt i Sverige.

Socialdemokraterna, som har det politiska styret i Köpenhamn, vill att socialförvaltningen i staden ska utforma ett förslag till ett sådant försök med legalisering. Tanken är att minska den kriminalitet som uppstår i bakvattnet av droghandeln.

Men förslaget sågas längs fotknölarna i Sverige.

– Det är fel väg att gå. Jag har svårt att se vad man kan vinna på en legalisering. Hasch är ofta inkörsporten till tyngre droger och så länge det är olagligt så underlättar det för polisen och socialtjänstens arbete, de kan lättare ingripa, säger Ylva Johansson, socialdemokraternas vice ordförande i socialutskottet.

Att socialdemokraterna i Sverige skulle lägga ett sådant förslag ser hon som helt otänkbart.

Påverkar Sverige

Även Föräldraföreningen mot narkotika (FMN) i Malmö är emot förslaget.

– Vi kan aldrig acceptera något som är narkotikaklassat, säger föreningens informatör Sylvia Björk till TT.

Hon säger att en eventuell legalisering i Köpenhamn kommer att få stor påverkan i Sverige.

– Ja, kan man röka och handla med hasch lagligt i Danmark så kommer ungdomar förstås att åka över dit. Dessutom blir det svårt för föräldrar och andra vuxna att motivera faran med droger om det är tillåtet i Köpenhamn.

TT: Finns det inga positiva aspekter på förslaget?

– Nej. Släpper man det fritt är risken stor att haschmissbrukarna går vidare med andra droger. Det kan inte vara rätt väg att gå, säger Sylvia Björk.

Motstånd i Danmark

Men socialdemokraternas förslag om att göra det lagligt att röka hasch på vissa kaféer i Köpenhamn har redan mött motstånd på hemmaplan. Justitieminister Brian Mikkelsen, Konservative, säger att han inte tänker utfärda någon dispens för det, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Skrivet av: