Överåklagare oense med rikspolischef

OECD kritiserar Sverige för dåliga utredningsresurser om Jas Gripen-mutor.


Rikspolischefen Bengt Svenson säger sig inte känna igen talet om resursbrist.

Det tycker överåklagare Christer van der Kwast är orimligt.

– När rikspolischefen inte ens vill kännas vid någon kunskap om detta blir jag ganska förvånad för att uttrycka mig försiktigt, säger van der Kwast till TT.

–Uppgiften kan inte rimligtvis vara riktig, fortsätter han.

Industriländernas samarbetsorgan OECD kritiserar Sverige för att svenska utredningen om mutor i Jas Gripen-affären, som drevs av van der Kwast, nu lagts ned. Sverige uppfyller inte åtaganden i OECDS:s konvention om mutor eftersom för lite resurser läggs på korruptionsutredningar, anser OECD.

"I nästan två år"

Svensson säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att han inte tidigare hört kritiken om resurs- och kompetensbrist. Han reagerar på att statsåklagare Nils-Erik Schultz, chef för enheten mot korruption, sagt att det inte är ovanligt att stora utredningar misslyckas sedan polisen avdelat för få utredare. Men van der Kwast reagerar i stället starkt på Svensons uttalande.

– I nästan två år har vi inte gjort annat än tjatat för att hitta en lösning på det här problemet, säger van der Kwast.

van der Kwast säger att tanken om att inrätta en särskild styrka för att åtgärda problemen har diskuterats med olika polisledningar under lång tid. Vidare säger van der Kwast att han avhandlat frågan med Rikskriminalpolisens chef Therese Mattsson, och att han vet att hon och Svenson talat om saken - men att styrkan skrinlagts.

"Skickat till Svenson"

Jag har till och med skickat till Svenson själv för kännedom om mina synpunkter på detta.

TT: Om att det saknas resurser, alltså?

Ja, visst - hela problemet.

Nu har också Svenska freds- och skiljedomsföreningen anmält Rikspolisstyrelsen till justitiekanslern för snålhet med resurserna i Jas-utredningen. Metodiken väcker misstankar om att Sverige vill lägga locket på i en politiskt känslig utredning, anser föreningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!