Trassel vid röstning till EU-valet

Det förekom en hel del trassel vid röstningen till EU-valet.


Det förekom en hel del trassel vid röstningen till EU-valet för drygt två veckor sedan, enligt vallokalsprotokollen från Stockholms län som Sveriges Radios Ekoredaktion tagit del av.

Bland annat har valurnor fått ersättas av plastpåsar, valförrättare har blivit utelåsta och obehöriga har petat ner valkuvert i valurnor.

Ett vanligt problem var också att det saknades valsedlar för nya partier. Partier som fick mindre än en procent av rösterna i föregående val får lägga ut röstsedlar i vallokalerna själva. Dessa valsedlar har tenderat att försvinna eller placeras på undanskymd plats.

Birgitta Westerdahl, ordförande i ett av Salems valdistrikt, berättar för Ekot om en förstagångsväljare som förgäves letade efter piratpartiets valsedel. Han fick felaktigt beskedet att det inte gick att skriva partinamnet på en blank valsedel. Det slutade med att han röstade på ett annat parti.

Partier som känner sig felaktigt behandlade kan överklaga till Valprövningsnämnden, men för att få rätt där krävs det att misstagen har påverkat valutgången.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.