Socialdemokratisk attack på piratpartiet

"Piratpartiet tycker att det är okej att stjäla det någon annan äger."


Valdeltagandet i valet till Europaparlamentet skiljde sig markant bland EU:s medlemsstater. I Sverige låg valdeltagandet på 43,8 procent. Inte särskilt demokratiskt menar socialdemokratiske riksdagsmannen Håkan Juholt. Han vill nu slopa EU-valet och låta riksdagen välja Sveriges representanter i EU.

– Lördagen innan valet gjordes det en undersökning som visade att 25 procent av svenskarna inte ens visste att det var ett val. Demokrati innebär inte bara att man har rätten att påverka, man har också en skyldighet att sätta sig in i frågorna, säger han till Östran.

– Ett alternativ är att låta varje parlament utse dem som ska representera sitt land i Europaparlamentet. På så sätt blir det 100 procent demokratiskt förankrat i stället för för kanske 15-20 procent som valdeltagandet ligger på i vissa länder nu.

Enligt Juholt tar svenskarna inte valet på allvar. Därför kan partier som piratpartiet och junilistan knipa mandat.

– Det är partier som aldrig skulle ha en chans att komma in i riksdagen. Junilistan är ett rent missnöjesparti och piratpartiet tycker att det är okej att stjäla det någon annan äger. Det är väldigt många som inte tar det här valet på allvar.

Socialdemokraterna fick 24,4 procent av rösterna. Piratpartiet lyckades knipa åt sig hela 7,1 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!