Beskjutna män friade för eldstrid

Männen besköts med drygt 30 skott. Åtalades för att de själva öppnat eld. (TT)


Männen i Volvon besköts med drygt 30 skott. Båda skadades, men greps och åtalades för att de själva öppnat eld. Nu frias de av Göteborgs tingsrätt.

Skottlossningen ägde rum i stadsdelen Gårdsten i Göteborg i maj. De två männen i Volvon träffade på fiender i en Toyota. Vilka de senare var, vet polisen ännu inte.

Enligt en 22-årig man som åkte i Volvon var det någon i Toyotan som sköt först. Tingsrätten har inte funnit något som motsäger det. Båda männen i Volvon skadades. En 23-årig man träffades av skott i bägge benen, medan 22-åringen fick glassplitter i ena armen. Bägge åtalades dock senare för mordförsök, eftersom skott avlossats även från Volvon.

Men enligt tingsrätten finns inga bevis för att 23-åringen hanterat den pistol som hittades i Volvon. 22-åringen anses däremot ha avlossat minst sex skott. Rätten accepterar dock mannens förklaring att han gjort det i nödvärn, då han och kamraten var i livsfara.

22-åringen döms däremot till ett års fängelse för andra brott, bland dem utpressning och grovt vapenbrott.

Eldstriden i Gårdsten har utpekats som startskott för ett gängkrig i Göteborg.

Men det kan också ha varit en privat uppgörelse, säger kommissarie Leif Rundberg på polisen i Göteborg till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

igår 21:58
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.