Förlikning om dansk potatissmitta

Ett fyra år gammalt juridisk bråk om en grupp potatisodlare som köpte ringröteskadad sättpotatis och fick både skördar och jordar förstörda, har nu avgjorts. Parterna har förlikats. (TT)


Ett fyra år gammalt juridisk bråk om en grupp potatisodlare som köpte ringröteskadad sättpotatis och fick både skördar och jordar förstörda, har nu avgjorts.

Parterna har förlikats, odlarnas krav på 6,2 miljoner kronor i ersättning via Halmstad tingsrätt har dragits tillbaka, uppger Laholms Tidning.

Hur mycket de drabbade får i ersättning är hemligt. De fyra huvudparterna i målet kom från Laholm, Vimmerby, Motala och Valbo. Det fanns också en femte bonde som drabbades och som får del av förlikningspengarna. Den ringröteskadade potatisen kom ursprungligen från Danmark men såldes av ett företag i Halland. De drabbade fick sina åkrar förstörda så att de var oanvändbara i flera år.

Dessutom drabbades andra odlare indirekt.

Vi fick in en högst oönskad sjukdom i landet, en som vi inte haft tidigare, säger odlarnas juridiske företrädare advokat Johan Rosén, Vimmerby, om ringrötan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
H&M vinner plats