I samma stund som de första antagningsbeskeden kommer växer köerna till studentboendena, framför allt på det stora universitetsorterna som Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Lund.
Men läget har ljusnat lite, enligt en enkät som branschorganisationen Studentbostadsföretagen gjort. På de stora orterna är det inte längre omöjligt att få ett förstahandskontrakt till kommande terminsstart.
— Det beror dels på att det byggts en hel del på senare år, dels på att studenternas rörelsemönster har förändrats. Det är fler som studerar på distans, och den ekonomiska oron har gjort att fler väljer att bo kvar hemma hos föräldrarna längre och samla köpoäng, säger Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen.
Värt att påpeka är också att en lång rad studieorter inte har kö, och ibland till och med bostadsgaranti.
Köa överallt
Stina Oléns uppmaning till alla som måste flytta är att så fort som möjligt ställa sig i alla bostadsköer som finns, för att ha chans på både studentbostad och vanlig hyreslägenhet. I Uppsala och Lund har också nationerna bostäder för uthyrning.
Nästa råd är att vara flexibel – eller krasst, att inte vänta till drömboendet serveras.
— Korridorrum är en social och lite billigare bostad som är lättare att få. Var också öppen för att flytta ut en bit från centrum. Senare kan man ju byta bostad.
Sociala medier
Cilla Häggkvist, biträdande chef vid Uppsala universitets studentavdelning, påminner om möjligheterna som sociala medier och kontakter kan ge.
— Det klassiska är ju att skapa ett Facebookinlägg och dela bland kompisar och bekanta. På det sättet kan man nå personer som inte hade tänkt hyra ut, men vill hjälpa exempelvis en kompis dotter eller son.
Både Stina Olén och Cilla Häggkvist råder alla som ska börja plugga på ny ort att ha is i magen, och komma ihåg att trycket är som högst på sensommaren och vid terminsstart.
— Det är lite turbulent i början, men ge inte upp utan att ha försökt. Kan du tänka dig att bo inneboende, eller sova på madrass på golvet hos någon kompis ett tag så kan det lösa sig väldigt fort, säger Cilla Häggkvist.